Najnovije

OD SUTRA VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Makedonski "otporaši" najavili poslednju fazu protesta!

Organizatori antivladinih protesta u Skoplju, takozvane "Šarene revolucije" najavljuju intenziviranje "manifestacija narodnog gneva".

Deluju veselo, ali... (Foto: Tviter)

Uzavrela krizna situacija u politički duboko podeljenoj Makedoniji, izvesno je, ulazi u dodatnu neizvesnost i iskušenja najavom intenziviranja masovnih antivladinih demonstracija pokreta 'Protestiram', koji uz podršku udružene opozicije neprekidno traju od 12. aprila zbog kontraverznog akta šefa države Đorđa Ivanova da opštom abolicijom zaštiti odgovornosti političare uključene u aferu 'prisluškivanje' koju je pokrenuo lider opozicije Zoran Zaev. Posle subotnjih protesta Šarene revolucije u Skoplju i širom Makedonije, 55. izlaskom na ulice gradova širom Makedonije, organizatori su od ponedeljka najavili primenu "beskomromisnog plana" za izlazak zemlje iz dvogodišnje političke krize. Stalnim okupljanjem ispred sedišta Specijalnog javnog tužilaštva (SJT) u Skoplju, čime 'šareni' navodno pružaju podršku za sprovođenje istraga protiv političara vladajuće VMRO-DPMNE, lidera i bivšeg premijera Nikole Gruevskog i koalicionih partnera u vlasti Demokratske unije integracija, Alija Ahmetija. Organizatori sada zbog "desetogodinje kriminalne vladavine dikatatorskog režima", najavljuju novi, intenzivniji, talas masovnog "narodnog bunta". "Od ponedeljka povlačimo crvenu liniju i odbrojavamo. Kriza je trajala dovoljno dugo. Od 6. juna više ništa neće biti isto", stoji u javnom pozivu organizatora protesta za masovnu "mobilizaciju" protiv režima. Najavljeno je da će biti saopšteni detalji plana za izlazak zemlje iz krize – "sa čvrstim rokovima, od kojih neće biti odstupanja". Najavljeno je da će u ponedeljak "građani reći kako da je prevaziđemo". Istovremeno se napominje da hapšenja i krivične prijave protiv građana koji su učestvovali u masovnom farbanju bojama Šarene revolucije, fasada vladinih i sudskih institucija dodatno razgnevila učesnike protesta i izražava se spremenost za "hrabriji optpor bez straha od pretnji i sile vlasti". Iz vrha najveće opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, upozoreno je da se "zemlja nalazi pred ključnim raspletom teške dvogodišnje političke krize". Izlaz, kako se navodi, ne podrazumeva nasilna rešenja u "masovnom izlivu građanskog nezadovoljstva desetogodišnjom vladavinom kriminogene koalicije na čelu sa Gruevskim". Visoki funkcioner SDSM-a, univerzitetski profesor Stevo Pendaovski je ponovio da se, prema svim domaćim i stranim procenama, Makedonija nalazi "u poslednjoj fazi raspleta političke krize". Najave ključnih događanja u izvesno je vrućem letu u Makedoniji, potvrdila je i Radmila Šećerinska, zamenik predsednika SDSM-a ocenom da će se "u ovoj državi konačno utvrditi uslovi da na izborima odlučuje svako od nas, a ne vrhuška na vlasti, i kako svaki građanin da bude isti pred zakonom – bez zaštićenih". Skorašnje rešenje krize u Makedoniji, uz najave opozicije u Skoplju, podudaraju se i sa nekim medijskim signalima sa Zapada, pozivanjem na temeljne diplomatske prognoze uključenih u pregovarački proces za rešenje teškog političkog nesuglasja koje preti ugrožavanjem opstanka države.

Klizanje u haos

U Skoplju je u delu prenetih opisa sve opasnije političke krize, u osetljivom miljeu siromašne zemlje sa izraženom "etničkom ogorčenošću", u zapadnim medijima, citirano i upozorenje objavljeno u Independentu. Ukazano je da je "mala balkanska država u stalnom stanju krize". List navodi da događaji postaju ozbiljni, i da ukoliko zemlja zapadne u dalji haos, a događaji rapidno idu u tom pravcu, tada neće biti ugrožena samo njena budućnost kao funkcionalne demokratije, već i sam integritet države. Izvor: Novosti/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA