Najnovije

AMERIČKI KURDI NAPREDUJU: Sirijsko-turska granica prioritet!

Ofanziva kurdskih boraca na severu Sirije, pod komandom SAD-a, napreduje u borbi protiv Islamske države na severu pokrajine Alepo.

SDF-ovci (Foto: arastiralim.net)

Predstavnik boraca iz ove grupacije koja sebe naziva "Sirijske demokratske snage" (SDF), ističe da su njihovi borci opkolili grad Manbidž sa tri strane. Ova ofanziva započeta je prošle nedelje, a cilj joj je u potpuno potiskivanje ID-a sa sirijsko-turske granice, odnosno zatvaranje tzv. Manbidžkog džepa. Ukoliko ofenziva uspe, takozvani 'kalifat' će biti odsečen od spoljnog sveta, odnosno neće više moći da dobijaju pojačanja koja im stižu neprestano preko Turske. Prema planovima Pentagona, to je neophodan uslov za pokretanje efikasne ofanzive na njihovo glavno uporište, grad Raku. Sa druge strane regularna Sirijska arapska armija i patriotske snage već su pokrenuli ofanzivu u pravcu Rake, o čemu više možete da saznate OVDE.
Kurdske SDF snage imaju podršku američkog vazduhoplovstva, a na terenu se nalazi i manji kontingent američkih specijalnih snaga koje navodno koordiniraju kurdske i arapske borce, a ne učestvuju u direktnim borbama s ID-om. Izvor: advance.hr/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA