Najnovije

Da li se Tramp stvarno izvinio Srbima, a šta je Hilari rekla o Srbiji? (VIDEO)

Stvari stoje ovako: Hilari Klinton će se za ulazak u Belu kuću najverovatnije boriti sa Donaldom Trampom. Vraćamo film unazad i prelistavamo sve izjave Klintonove, ali i Trampa, o Srbiji i Srbima.

Tramp i Klinton

Lepe reči imala je Hilari kada je posetila Srbiju.
- SAD cene Srbiju kao zemlju koja nema samo ogromnu istoriju, već i ogroman potencijal. Mi smo uvereni da Srbija ne samo da može postati član EU, već i lider, primer u Evropi - rekla je.
No, to joj nije pomoglo za popularnost među Srbima, jer je vezuju za supruga, Bila, koji je bio jedno od lica koja su stajala iza bombardovanja 1999. godine. Ona je doprinos bombardovanju Jugoslavije priznala i pokušala da iskoristi 2008. godine tokom svoje kampanje za predsedničke izbore.
Podstrekivanje na nasilje nad Srbima pripisuje joj se i od ranije. Kao prva dama ohrabrila je svog muža i državnu sekretarku Medlin Olbrajt da napadnu vojsku Srba u Bosni 1994. godine.
- Insistirala sam na bombardovanju - kazala je u jednom telefonskom razgovoru.
Ni skoriji trenuci joj nisu blistavi, jer joj Srbi sigurno ne opraštaju što je tokom posete Kosovu kazala "da se o nezavisnosti ovog dela Srbije ne sme ni raspravljati".
– Protivimo se svakom razgovoru o promeni granica ili nezavisnom statusu Kosova. Ne može biti razgovora o tome. Za mene, moju porodicu i za moje američke sugrađane, to je više od spoljnopolitičkog pitanja. To je lično pitanje – rekla je tad Klintonova.
S druge strane odjeknulo je navodno "izvinjenje" Donalda Trampa Srbiji za bombardovanje koje su izveli Klintonovi.
- Klintonovi su napravili haos na Balkanu i na Kosovu. Pogledajte šta smo napravili Srbiji vazdušnim bombardovanjem sa sigurne visine. Ti isti Srbi su spasavali američke pilote u Drugom svetskom ratu - kazao je navodno Tramp u emisiji Lerija Kinga.
- Velika je greška što smo bombardovali narod koji je bio naš saveznik u oba svetska rata. Klintonovi smatraju to za uspeh, a mene je to sramota.
Upućujem izvinjenje Srbima za sve greške američke politike, a pre svega Klitonovih - kazao je on. Ali zamalo.
Iako su brojni portali "potrčali" da ovo objave na sva zvona, u intervjuu Leriju Kingu jeste se dotakao teme Kosova, i rekao da bi "on to uradio drugačije od Klintonovih" (kopnena invazija umesto bombardovanja). Rekao je i da su tamo napravili haos, ali nigde nije spomenuo Srbe i Srbiju, a kamoli izvinjenje.
Stručnjaci smatraju da za Srbiju nije od važnosti ko će biti na čelu SAD, jer spoljnopolitički kurs ove zemlje ne menja smena predsednika. Ipak, sa Trampom je eve moguće. Izvor: Espreso.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA