Najnovije

ŠENGEN ZONA ZA NATO: Zašto su Alijansi potrebne otvorene granice Evrope?

Države članice NATO spremne su da brane jedna drugi i raspolažu opremom i trupama za tako nešto. Ipak, brzo prebacivanje trupa i opreme je nešto sasvim drugo.

NATO (Foto: Pixabay)

U nekim od novijih članica, putevi i mostovi jednostavno ne mogu da podnesu prelazak velikih jedinica, a ono što iznad svega frustrira komandante NATO jeste proces dobijanja dozvole za pomeranje trupa iz zemlje u zemlju.
"Bio sam naivan. Pretpostavio sam da ćemo, pošto su u pitanju članice EU i NATO, moći da premeštamo trupe po nahođenju. Ipak, ministri odbrane nisu odgovorni za granice", priznaje general Ben Hodžs, komandant američkih trupa u Evropi.
Na predstojećem samitu u Varšavi, NATO članice će raspravljati o zajedničkom odgovoru na "rusku agresiju" i raspoređivanju trupa u baltičkim državama. Ukoliko bi Rusija zaista napala, NATO komandanti bi morali velikom brzinom da prebace trupe sa udaljenih teritorija.
Tu nastaju komplikacije. Za premeštanje trupa po Evropi, NATO mora da ima dozvolu za prelazak svake granice, a u određenim zemljama dozvoljeno je samo 1.600 trupa u jednom trenutku.
NATO komandanti se nadaju da će sada dobiti dozvolu za prolazak kroz evropske države, bez potrebe da prethodno podnesu zahtev i to pet do petnaest dana pre ulaska na teritoriju, kako se sada radi.
Vrhovna saveznička komanda NATO u Evropi (SACEUR) sada ima dozvolu za ulazak u poljski i baltički vazušni prostor i raspolaže sa 5.000 ljudi u jedinici za hitan odgovor zvanoj Spirhed Fors (VJTF). Ova jedinica sposobna je da se rasporedi u kriznoj zoni roku od 48 sati.
Iako baltičke zemlje već rade na pojednostavljenju procedura za ulazak NATO trupa, vojna komanda alijanse počela je da zagovara svojevrsni "Vojni šengen" koji bi omogućio trupama da prelaze granice unutar EU isto kao i građani - bez pokazivanja dokumenata i dozvola.
Ukoliko bi došlo do rata, na snagu bi stupio novi protokol koji omogućava slobodno kretanje trupa, ali ipak, smatra komanda NATO, u mirnodopskim uslovima sadašnja ograničenja ometaju pripreme za takvu mogućnost.
Izvor: Newsweek

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA