Najnovije

GLOBALNI INDEKS: Srbija bezbednija od SAD-a

Prema istraživanju Instituta za ekonomiju i mir iz Sidneja, naša zemlja na osnovu bezbednosti na 48. mestu od 162 države.

Beograd, Srbija (Foto: JuTjub)

Prema Globalnom mirovnom indeksu, a na osnovu bezbednosne situacije u zemlji, Srbija je 48. na listi od 162 države na svetu. To znači da je naša zemlja jedna od mirnijih na planeti, na osnovu istraživanja koje je sproveo Institut za ekonomiju i mir iz Sidneja u Australiji. Ujedno, istraživanje je pokazalo da je globalno nasilje dostiglo najviši nivo za poslednjih 25 godina, i da bi svet bio mirnije mesto da nema sukoba na Bliskom istoku. Slovenija je najbezbednija zemlja od država u regionu i 10. na rang-listi. Mađarska je 19, Hrvatska 26, Bugarska 29, Rumunija 31. Među bezbednim zemljama, ali lošije rangiranim od Srbije su Albanija na 54. i Crna Gora na 57. mestu. Manje bezbedne zemlje Balkana su Makedonija, Bosna i Hercegovina, ali i Grčka. Tako se omiljena destinacija za letovanje naših turista našla na 82. mestu, a 12 pozicija niže od nje je Makedonija. Bosna i Hercegovina je 60. na rang-listi. Nemačka se našla na 16. poziciji Globalnog mirovnog indeksa, a Belgija dve niže, uprkos terorističkom napadu u Briselu. Francuska je, za razliku od prošle godine, pala samo za jedno mesto, pa je sada 46, iako se masakr u Parizu dogodio novembra prošle godine. Od zemlje Gala, za jednu poziciju lošije rangirana je Velika Britanija. Među manje bezbednim državama sveta su i SAD, rangirane na 103. mestu, dok se na listi ne tako mirnih zemalja našla Rusija, i to na 151. poziciji od 162 države sveta.

Island prvi

Evropa je i dalje najmirniji kontinent, uprkos činjenici da su Pariz i Brisel pretrpeli terorističke napade. Najbezbednija zemlja na svetu je Island, a slede Danska, Austrija, Novi Zeland i Portugalija. Poslednje na listi Globalnog mirovnog indeksa su Somalija, Avganistan, Irak, Južni Sudan i Sirija, kao najnebezbednije zemlje sveta.

Indikatori

Istraživanje koje je sproveo Institut za ekonomiju i mir iz Sidneja, rađeno je na osnovu 23 indikatora. Neki od njih su: nivo militarizacije, količina uvezenog oružja, broj ubistava, politička nestabilnost, nasilne demonstracije, odnos sa susednim zemljama... Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA