Najnovije

GUBE NA SVIM FRONTOVIMA: Nazire se kraj Islamske države

Mnogobrojni protivnici Islamske države u Siriji i Iraku napredovali su na svim frontovima, što je stvorilo najveći pritisak na ovu terorističku grupu od njenog nastanka.

Kraj ID-a? (Foto: JuTjub)

Portparol saveza u severnoj Siriji koji podržava SAD rekao je da su spremni na osvajanje grada Manbidža na severu pokrajine Alepo, nedelju dana nakon što je započet napad čiji je cilj odsecanje poslednjeg dela s turskom granicom pod kontrolom Islamske države. U njihovoj blizini, prema zapadu, pro-američki "pobunjenici" takođe izveštavaju da su se borci Islamske države povukli iz područja blizu granice. 
Asadova vojska, potpomognuta ruskim vazdušnim napadima, takođe beleži uspehe protiv ID-a na više frontova. Pre nekoliko dana pokrenuta je velika ofanziva koja za cilj ima oslobađanje prestonice Islamske države, grada Rake, a borbe sa teroristima se nastavljaju i na drugim područjima širom Sirije. Na drugoj strani samoprozvanog kalifata, 750 kilometara nizvodno od Eufrata, vojska iračke vlade javlja da su snage bezbednosti ušle u nastanjeni deo Faludže, drugog najvećeg grada u Iraku pod kontrolom Islamske države, najbližeg Bagdadu. Iračku vladu podržavaju i američke vazdušne snage, ali i šiitska vojska povezana sa Iranom. Petogodišnji građanski rat u Siriji i slabost iračke vlade otežavaju svetskim silama i njihovim raznim kopnenim saveznicima u koordinaciji pohoda protiv neprijatelja. Ipak, simultani napadi na više frontova stvorili su pritisak bez presedana na teroriste Islamske države koji su na teritoriji sa višemilionskim stanovništvom nametnuli okrutnu vlast. Izvor: index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA