Najnovije

PONIŠTENI REZULTATI IZBORA: Austrijski desničari pišu novu istoriju Evrope!

Odlukom bez presedana u evropskoj istoriji, austrijski sud poništio je rezultate predsedničkih izbora u toj zemlji i dao novu šansu desničarskom kandidatu Norbertu Hoferu novu šansu za pobedu.

Štrahe i Hofer (Foto: Sinhua)

Austrija ponavlja drugi krug predsedničkih izbora održanih 22. maja, odluka je Ustavnog suda te zemlje, a novo glasanje moglo bi biti održano već krajem septembra ili početkom oktobra, javio je izveštač. Obrazlažući odluku suda, predsednik te najviše sudske instance Gerhart Holcinger je istakao da su izbori osnova demokratije i najvažniji zadatak Ustavnog suda je da tu osnovu održi funkcionalnom. „Odluka koju smo doneli ne pravi nikog pobednikom ili gubitnikom, već treba da posluži da se ojača poverenje u našu pravnu državu i demokratiju“, obrazložio je on. Holcinger je istakao da je Ustavni sud dao za pravo žalbi koju je podneo lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, tražeći poništavanje rezultata glasanja zbog brojnih nepravilnosti. “Žalba se prihvata, rezultati drugog kruga izbora se poništavaju. Rečeno rečnikom koji nije pravni to znači da drugi krug izbora mora biti ponovljen u potpunosti, odnosno širom Austrije“, objasnio je Holcinger. Ova odluka Ustavnog suda ući će u istorijske anale Austrije, ali i evropske, jer Ustavni sud do sada nije poništavao i nalagao ponavljanje izbora na saveznom nivou. Kandidat Zelenih Aleksander van der Belen pobedio je svog protivnika, kandidata FPO Norberta Hofera, u drugom krugu izbora veoma tesno, sa svega nešto više od 30.000 glasova, i to samo zahvaljujući glasovima predatih putem pošte.

Hofer: Očekujem kratku i zanimljivu kampanju

Treći predsednik austrijskog parlamenta i kandidat Slobodarske partije (FPO) za predsednika Austrije Norbert Hofer rekao je danas, povodom odluke Ustavnog suda o ponavljanju drugog kruga predsedničkih izbora, da očekuje kratku i zanimljivu predizbornu kampanju. Kao član predsedništva parlamenta Hofer će, zajedno sa predsednicom Doris Bures i drugim predsednikom Karlhajnc Kopfom, nakon što istekne mandat aktuelnom predsedniku Austrije Hajncu Fišeru, već privremeno obavljati zadatke šefa države. On je, s tim u vezi, rekao da nema nameru da zamrzne funkciju trećeg predsednika parlamenta. Prema njegovim rečima to bi bila ''ogromna greška'', jer je važno iskustvo koje on ima, a koje bi u aktuelnoj situaciji bilo od prednosti. Hofer je ukazao da  je i Fišer bio predsednik parlamenta kada je vodio preizbornu kampanju za šefa države. On je podvukao da će predsednici austrijskog parlamenta preuzeti samo pravne zadatke predsednika države, ne i predstavljanje države van zemlje i obećao da će, kao što to čini i kao treći predsednik parlamenta, to obavljati vanpartijski. Hofer je kazao da je Ustavni sud konstatovao da članovi izbornih komisija imaju važan zadatak i da to obavljaju bez nadoknade, pa je važno da se radi na tome da im se pruži podrška kako bi i u budućnosti postojali ljudi spremni da žrtvuju slobodno vreme za izbore. On je konstatovao da je tokom drugog kruga izbora bilo velikih nepravilnosti, koje je konstatovao Ustavni sud, dodajući da su te nepravilnosti stvorile prostor za manipulacije. ''Ne kažem da je bilo manipulacija, već da je postojao prostor za manipulacije. Bilo je situacija u kojim su lica sama prebrojavala glasove'', precizirao je Hofer, koji je bio ''najtraženiji'' sagovornik na konferenciji za štampu tri predsednika parlamenta. Takođe je poručio političkim komentatorima, vezano za tvrdnje da ponavljanje izbora nanosi veliku štetu po imidž zemlje, da veruje da je Austrija odlukom Ustavnog suda dokazala da je pravna država i da kada postoji problem ista deluje. ''Austrija je odlična zemlja sa funkcionionalnom demokratijom'', podvukao je Hofer, dodajući šaljivo da kada nekada bude otišao u penziju želi da bude politički komentator. Fišer će biti ispraćen 8. jula na svečanoj sednici parlamenta, a odmah nakon nje trebalo je da položi zakltevu novi šef države, a pošto do toga neće doći tri predsednika skupštine preuzimaju dužnosti predsednika države do izbora i polaganja zakletve novog. Inače ovo nije prvi put da predsednici parlamenta preuzimaju dužnost predsednika države, ali se to prethodna dva puta dešavalo usled smrti predsednika države.

Štrahe: Pobeda demokratije i građana

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, koji je podneo žalbu na drugi krug predsedničkih izbora, ocenio je danas da je odluka Ustavnog suda o ponavljanju glasanja, pobeda demokratije i građana Austrije. Građani, prema njegovim rečima, vide da mogu da se oslone da Ustavni sud jer ne toleriše nepravilnosti. Štrahe je na konferenciji za štampu istakao da nema razloga za likovanje, već da je dobro da se oda priznanje Ustavnom sudu za brz, transparentan rad na žalbi i osporavanju ishoda glasanja. „Današnja odluka je doprinos demokratiji, pravnoj državi i građanima“, podvukao je Štrahe. On je ukazao da je Ustavni sud ustanovio prijavljene nepravilnosti koje su omogućile eventualne manipulacije. „Nepravilnosti su otvorile mogućnost da se zbog njih moglo svašta dogoditi, a tako i manipulacije. Sud se nije bavio manipulacijama, ali ih nije ni isključio“, podvukao je on. Odluka Ustavnog suda je nova i dobra, ocenio je Štrahe dodajući da je bilo ispravno što je sud odlučio da na transparentan način, javno razmatra žalbu. Istovremeno je kazao da nisu članovi izbornih komisija, kod kojih su ustanovljene nepravilnosti, krivi, već savezna izborna komisija i predsednici izbornih komisija. Diter Bemdorfer, bivši ministra pravosuđa, pravni zastupnik FPO pred Ustavnim sudom kritikovao je pisanje austrijskih medija zato što su nepravilnosti pokušavali da umanje. „Ne radi se o sitnim greškama, već o ugrožavanju principa demokratije“, poručio je on.

Damnjanović: Dokaz demokratičnosti Austrije

Poslanik Slobodarske partije Austrije u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović pozdravio je današnju odluku Ustavnog suda o ponavljanju drugog kruga predsedničkih izbora, na koji je žalbu uložila njegova stranka, ocenjujući da najviša sudska instanca time doprinosi učvršćivanju demokratije u Austriji. On je rekao da je bilo mnogo nepravilnosti u drugom krugu glasanja koje su dovele u pitanje verodostojnost ishoda izbora, u kojima je tesno pobedio Aleksander van der Belen. Damnjanović je podsetio da je kandidat FPO Norbert Hofer u prvom krugu glasanja jasno porazio sve ostale kandidate, a da je u drugom krugu borba bila izjednačena, a da je onda na sumnjiv način došlo do preokreta u korist Van der Belena. "U drugom krugu bilo je mnoštvo nepravilnosti, koje je FPO analizirala i predala u svojoj žalbi Ustavnom sudu. Javno saslušanje svedoka jasno je pokazalo da su te nepravilnosti postojale i da su uticale na ishod glasanja", kazao je on u izjavi Tanjugu. Damnjanović je naglasio da je time Austrija dokazala da je pravna država u kojoj se ne tolerišu izborne nepravilnosti, koje su Zeleni nazivali "propustima" i "greškama" izbornih komisija. FPO nije, kao što su politički protivnici poručivali, gubitnik, pa se odlučila na žalbu i osporavanje glasanja, već insistira na poštovanju izbornog zakona, jer su izbori osnova svake demokratije, a sve nepravilnosti bi poljuljale te osnove naše države. Prvi srpski poslanik u bečkoj skupštini uveren je da će Hofer u drugom krugu glasanja, koje će morati biti održano uz puno poštovanje izbornog zakona, pobediti. Političkim protivnicima FPO, iz redova vladajućih partija, pre svega ministara, koji su pokušali svojim izjavama da utiču na odluku Ustavnog suda, govoreći da bi ponavljanje izbora bila sramota on je poručio da to nije sramota već da se time samo dokazuje da se u pravnoj državi moraju poštovati zakoni.
Izvor: Tanjug/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA