Najnovije

SINHUA: Amerika želi da izoluje Kinu i Rusiju kako bi zadržala status jedine super sile

Sudski postupak za Južno kinesko more pokrenut od strane Filipina bez pristanka Kine je politička farsa. Razlog je jednostavan: SAD koristi administraciju bivšeg filipinskog predsednika, Benjina Akvina, da pojača tenziju u regionu, piše kineska novinska agencija Sinhua.
SAD koristi Filipine kao alatku za postavljanje zastarelog mentaliteta Hladnog rata kako bi zadržali Kinu unutar njenih granica u pokušaju da održe sopstvenu kontrolu regiona. Kao zemlja koja nije u sklopu Južnog kineskog mora i nije stranka u pomorskim i teritorijalnim neslaganjima u Južnom kinesko moru, mentalitet Hladnog rata ove super-sile je savršeno oličenje njihove strategije "Rebalansa Azije" i vojnih manevra. Prvenstveno, SAD naziva belo crnim i pravi nešto ni iz čega. SAD naziva kineske legalne građevinske aktivnosti na njenoj sopstvenoj teritoriji kao pretnju regionu, čak i pretnju celom svetu. Uspeva da radi ovo koristeći medije da predstave Kinu kao pretnju "slobodi navigacije" u pokušaju da uprlja ugled Kine, koja nikad nije pretila slobodi navigacije i koja sama zavisi od bezbednog prolaza robe kroz Južno kinesko more. Drugo, SAD poziva Kinu da se pridržava Zakona o moru UN , ali odbija da sama potpiše zakone. Treće, "zamućivanjem" vode Južnog kineskog mora, SAD je na dobitku. Od kad je Obama administracija predložila plan "Rebalans Azije" 2009. godine, situacija u Južnom kineskom moru postala je nepotrebno napeta. Ova napetost se koristi za sklapanje paktova sa zemljama u regionu protiv Kine.

Vojska SAD-a nastavlja da šalje ratne brodove i letelice u vode pored Nanša ostrva i V-52 bombarder preleće iznad kineske zemlje pod okriljem slobode navigacije. U međuvremenu, Američki vojni lideri nastavljaju da održavaju agresivne i ratoborne govore novinarima. Vašington je osim regiona Azija-Pacifik i Južnog kineskog mora, mentalitet Hladnog rata izneo i dalje. U Evropi NATO, pod vođstvom SAD-a, tražio je širenje prema istoku u pokušaju da izvrši pritisak na Rusiju. NJihove akcije, osim što su izmenile uspostavljene geo-političke strukture, su takođe izazvale krizu u Ukrajinni. U suštini, SAD želi da ostane jedina super-sila na svetu terajući druge države na štetne akcije pomoću mentaliteta Hladnog rata, čak i po cenu nacionalne bezbednosti drugih zemalja, što bi objasnilo zašto je Vašington iza haosa i nasilja u popriličnom broju zemalja. Međutim, u vremenu globalizacije međusobne zavisnosti, ni jedna država ne može da postigne apsolutnu sigurnost sama, pogotovo kad su u pitanju rastuće međunarodne tenzije i pridržavanje mentaliteta sukoba i zadržavanja, kolika god velika sila bila. Vašington bi trebalo da razmisli o svojoj navici da zanemaruju više ciljeve zarad sitnih dobitaka, savetuje Sinhua Amerikanci. Kako izgledaju vežbe kineske vojske u Južnom kineskom moru pogledajte OVDE. Izvor: Sinhua/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA