Najnovije

TESLA SE SELI U RUSIJU: Maskov projekat hipersoničnog transporta zaživeće u Moskvi (VIDEO)

San o superbrzom vozu budućnosti poznatog inovatora Elona Maska već bi krajem ove godine mogao da postane stvarnost, ali u Rusiji, prenosi Jutarnji list.

Hiperlup (Foto: Vikipedija)

Ukoliko sve bude po planu, prototip Maskovog voza Hiperlup vrlo brzo će biti napravljen u Rusiji i najpre će povezati Sankt Peterburg i Moskvu. Hrvatski dnevnik piše da je čak i ruski predsednik Vladimir Putin oduševljen idejom i učestvovaće u finansiranju skupocenog projekta. Kada se poznati milijarder Mask pojavio u Rusiji kako bi kupio svemirsku raketu još na početku Putinovog mandata, svi su mu se smejali, ali danas se Elonu Masku u Moskvi više niko ne smeje. Kako navodi Jutarnji, ovaj su izum, čini se, Rusi uspešno preoteli Amerikancima. Voz koji je Mask predstavljao kao brzu vezu između američkih gradova Los Anđelesa i San Franciska kojim će putnici od jednog do drugog grada umesto za šest ili više sati stići za samo 35 minuta, zamišljen je kao niz kapsula koje pokreću elektromagnetni motori u zatvorenoj, poluvakumiranoj cevi koja lebdi na tankom sloju vazduha. Maksimalna brzina tih kapsula mogla bi da bude i do 1.200 kilometara na čas. Od predstavljanja Rusija je pokazala najviše interesa i postala ključni investitor u razvoju voza, pa je Putin na godišnjem forumu održanom u junu u Sankt Peterburgu u razgovoru sa Šervinom Piševarom, izvšnim direktorom projekta, obećao državnu podršku za razvoj i primenu te saobraćajne tehnologije. Većina od 100 miliona dolara koje je Mask do sada skupio stiže od ruskog tajkuna Zijavudina Magomedova, vlasnika luka na Baltičkom i Crnom moru, dok su među ostalim investitorima Kremljov investicioni fond i francuski železnički prevoznik, ali ne i Mask lično. "Hiperlup van", čije je sedište u Los Angelesu, već ima sporazume s Rusijom i još dve evropske zemlje, kao i partnerstvo sa Dojčeban inžinjering i konsaltingom. Na testiranju Hiperlup tehnologije u maju u Nevadi postignuta je brzina od 187 kilometara na čas za samo 1,1 sekundu. Pogledajte kako je to izgledalo: U prvom predstavljanju Mask je predvideo da bi Hiperlup mogao da bude sagrađen za šest milijardi dolara ili 15 miliona dolara po milji. Ali, vlasti u Moskvi veruju da mogu da ga sagrade i za manje novca. Ministarstvo saobraćaja, Hiperlup van i Magomedovljeva Suma grupa planiraju izgradnju prvih 70 kilometara duge veze između pogranične kineske pokrajine Đilin i ruske luke Zarubino za 460 miliona dolara do 2020. godine. "Rusi su bili prvi u svemiru sa Sputnjikom, a mogli bi biti prvi i u trans-soničnom prevozu", rekao je šef Hiperlup vana Brus Apbin. 
Jutarnji navodi da su se, pošto se radi o prilično izdašnoj investiciji, Rusi dosetili da bi im u finansiranju mogla da pomogne i Kina i navodno su pregovori već u toku. Prvobitna ideja Rusa je bila da Hiperlup modernizuje i unapredi saobraćajni sistem za 16 miliona stanovnika Moskve, ali dugoročni plan je svakako saobraćajna veza Rusije s Kinom. Ovo bi mogao da bude "novi put svile", što znači da Rusi superbrzim vozom ne bi prevozili samo ljude, već i robu, pa bi na taj način proširili trgovačke puteve od Evrope do Kine, a preko Rusije i centralne Azije.

Nadam se da mu se dopada

Elon Mask, pronalazač, biznismen, investitor i jedan od osnivača kompanija Tesla Motors, SpejsIks i PejPal, nije zaboravio da je na današnji dan rođen Nikola Tesla. Nikola Tesla je rođen na današnji dan 1856. godine, a povodom toga, Mask je na svom Tviter profilu napisao sledeće:  "Danas je rođendan Nikole Tesle. Nadam se da mu se sviđa šta smo sve uradili u njegovo ime". To se verovatno odnosi na Tesla Motors, Maskovu kompaniju koja proizvodi automobile na električni pogon, ali i druge revolucionarne električne proizvode. Inače, Mask je danas takođe rekao da trenutno radi na projektu Tesla Top Sikret Masterplan 2 (Teslin strogo poverljivi veliki plan 2), sa kojim će upoznati javnost sledeće nedelje. Više o prethodnom Maskovom revolucionarnom izumu pod imenom "Tesla" možete da pročitate OVDE.  Izvor: Tanjug/B92/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA