Najnovije

SANDA:Srebrenica - dan gneva, a ne genocid

Predsednica Demokratske stranke Srbije, Sanda Rašković Ivić, smatra da se u Srebrenici nije desio genocid već strašan zločin koji ne spori i pred kojim, kako kaže, ne treba zatvarati oči.

Sanda Rašković Ivić (Foto: DSS)

Insistiranje da se on nazove genocidom Rašković Ivić smatra preteranim i dodaje da je odluka Međunarodnog suda pravde obojena politikom.
"Međunarodni sud pravde svoje mišljenje je izvukao iz pojedinačnih presuda i stava Haškog tribunala. NJegove odluke treba da poštujemo, ali ne moramo se složiti sa njima", rekla je Rašković Ivić gostujući u Novom danu na N1.
Podseća da je i Centar Simon Vizental rekao da u Srebrenici nema genocida i ističe da je pravna formulacija zločina jako važna zbog poimanja stvari.
"Odluka međunarodnog suda pravde je, po mom mišljenju, ipak obojena politikom i nastala je na temelju pojedinačnih presuda Haškog tribunala, koji je pre politička nego pravna institucija", rekla je gošća Novog dana.
Kaže da je pojam genocida definisam međunarodnom konvencijom u kojoj se kaže da državne institucije treba da sa predoumišljajem i organizovano stoje iza genocidne radnje.
"U Srebrenici je bio jedan dan gneva, ne može da bude genocidna radnja", ističe predsednica DSS.
Rašković Ivić kaže da je loše što svi govore samo o muslimanskim žrtvama, dok sa sa muslimanske strane nije čulo izvinjenje ili žaljenje za zločine u Bratuncu ili Kravicama.
"Imamo na istom prostoru 3.500 srpskih žrtava, za koje je Naser Orić osuđen na dve godina. Nikada nismo videli ni čuli bilo koga s muslimanske srtrane da je došao u Kravicu ili Bratunac i da je rekao jednu reč izvinjenja ili žaljenja za pokolj koji se desio. U Srebrenici su stradali mahom muškarci, žena ima vrlo malo, dok su u Kravici i Bratuncu stradale žene, deca, starci, pa tek onda muškarci", rekla je Rašković Ivić.
Inače, Demokratska stranka Srbije podnela je Skupštini Srbije predlog Rezolucije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima. Odgovarajući na pitanje kako će ta rezolucija uticati na proces pomirenja, gošća Novog dana kaže da "pomirenje počinje od suočavanja sa prošlošću".
"Nijedna repubika bivše Jugoslavije se nije odredila prema tom jedinom pravom genocidu. Važno je da se sagleda istina. Znam kako je izgledala ta priča o bratstvu i jedinstvu, guranju pod tepih, da se jame betoniraju, da se ne zna za dečje logore u Jastrebarskom gde je ubijeno 11.000 dece", objašnjava Rašković Ivić.
Kaže da Hrvatska ne treba da se zbog te rezolucije ljuti ili uzbuđuje jer se prema ustavu Hrvatska ne ne temelji na NDH, već na antifašizmu.
"Zašto bi joj onda smetalo da se odredi prema jednom fašističkog i nacističkom režimu par ekselan"“, pita gošća Novog dana. Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA