Najnovije

NAROD MU POSLAO OPASNU PORUKU: Putin je shvatio, počelo previranje u Rusiji i velike akcije hapšenja tajkuna

MOSKVA - U Rusiji su se poslednjih nedelja odigrali značajni interni politički događaji vezani za hapšenje nekoliko viših zvaničnika zbog optužbe za korupciju.

Vladimir Putin (Foto: Sinhua)

Najviše se čulo o hapšenju upravitelju regiona Kirov u severnoj Rusiji, Nikite Beljka. Upravitelj je uhapšen dok je primao mito od 400.000 evra.

U proteklih pola godine je uhapšeno nekoliko viših zvaničnika i političara u Rusiji. Tako je npr. 1. juna uhapšen gradonačelnik Vladivostoka, Igor Puškarev. Pre njega, uhapšeni su upravitelj regiona Sahalin, Aleksandar Korošavin, ali i zamenik ministra kulture, Grigorij Pirumov. To je tek početak dugačke liste zvaničnika koji su uhapšeni u proteklih 6 meseci. U svim ovim slučajevima optužnice su iste: korupcija i zloupotreba položaja.

U Rusiji su počele pripreme za parlamentarne izbore koji će se održati u septembru. S tim u vidu, predsednik Vladimir Putin se 27. juna obratio pred kongresom na čelu vladajuće partije Ujedinjena Rusija. Putin se distancirao od partije pošto njen lider, premijer Dmitrij Medvedev, nije baš popularan u društvu ali ni među profesionalcima.

Hapšenje nekoliko regionalnih lidera je ugrozilo imidž Ujedinjene Rusije te ta partija po prvi put u istoriji održava predizbore s ciljem poboljšanja svoje slike u očima građana.

Pripadanje vladajućoj partiji i visok položaj u političkoj hijerarhiji u Rusiji, za razliku od nekih država, nisu garancija protiv antikorupcijskih istraga. Kako ruski izvori navode, neki zvaničnici su prilično uplašeni. Bilo koji korumpirani član vlade može postati meta sudske istrage što samo pokazuje da je borba protiv korupcije postala realnost u postsovjetskoj Rusiji.

Hapšenje Beljka je nametnulo neka nova pitanja. U novinama su se pojavili članci koji navode da je on optužen za korumpiranu povezanost sa proameričkim opozicionim političarem Aleksejem Navalnijem, ali i sa antiruskim snagama u baltičkim državama.

Beljk je štićenik Anatolija Čubajsa, pionira privatizacije u Rusiji koji je stvorio klasu oligarha. Zaposleni u američkoj CIA su radili kao Čubajsovi savetnici, a on se smatra jednim od glavnih predstavnika američkog lobija u Moskvi.

Čubajs je trenutno među najomraženijim osobama u Rusiji i otvoreno ga nazivaju lobistom američkih interesa. Stoga se ne može očekivati da je hapšenje Beljka bilo slučajno. Nikita Beljk je poznat po svojoj profesionalnoj nestručnosti i zna se da je postao upravitelj regiona Kirov samo zahvaljujući Čubajsu, kao i da je vrlo brzo upropastio region.

Kirov je pod upravom Beljka postao jedan od najkorumpiranijih regiona u Rusiji. Nikita Beljk je bio jedan od lidera liberalne partije Unija desnih snaga, ali je prešao u partiju Ujedinjena Rusija pošto njegova partija nije baš slavno prošla na izborima. Isti je slučaj i sa drugim uhapšenim korumpiranim zvaničnicima.

Ruska vlada hapšenjem korumpiranih zvaničnika poput Beljka i Pirumova samo pokušava da ispravi svoje greške, ali istovremeno pokušava i da spreči razdor među vladajućom elitom. Moskva uči na greškama bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i ne želi da dozvoli da dođe do prevrata i građanskog rata kao što je bio slučaj u Ukrajini.

Predsednik Putin je očigledno prozreo planove za pokretanje krize u Rusiji i počeo je da čisti političku elitu od korupcije kako bi sprečio ukrajinski scenario u Rusiji. Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA