Najnovije

Dačić: Ako su priznali grešku u Iraku, pa onda je vreme i za Kosovo!

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, govoreći na konferenciji "Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i zapadni Balkan", uporedio je "grešku u Iraku" sa "nezavisnim Kosovom".

Dačić (Foto: Sinhua)

Dačić je kazao da Srbija želi da bude članica EU, ali s druge strane mora da vodi i računa o svojim nacionalnim i državnim interesima.
"Svakako da je naš prioritet članstvo u EU, ali moramo da nađemo zajedničke imenitelje koji nas neće voditi tome da nemamo usklađenu spoljnu i unutrašnju politiku. Mislim da će veoma brzo doći vreme da se preispitaju i posle ovoga što je rekla Viktorija Nuland, mislim da je vreme i za preispitivanje onoga što je urađeno u Srbiji 1999, a ne samo u Iraku, jer ako je politika jedne zemlje bila da se 20 godina ulaže u nezavisnost Kosova, onda mislim da moramo da tražimo ne samo greške u našem sistemu", rekao je on. 
"Siguran sam da će većina prisutnih reči da je Milošević kriv. Srbija je imala i ima dobru saradnju sa Haškim tribunalom, ali postoje neke stvari koje predstavljaju grubu manipulaciju, neistinu i laž, kao što je u slučaju invazije na Irak, što je utvrdila komisija u Velikoj Britaniji", dodao je Dačić.
Prema njegovim rečima, svi dobro znaju da u kosovskom selu Račak, gde se navodno desio zločin, koji je bio neposredan povod za bombardovanje SRJ, deo civila nije sahranjen na tom mestu, a kada se pitaju seljaci oni kažu da su na vojnom groblju.
"Kako su to onda ubijeni civili?, pitao je Dačić.
"Sedamnaest godina posle bombardovanja ne možemo tek tako da kažemo da ćemo uskladiti potpuno našu spoljnu i bezbednosnu politiku, jer su u EU svi samo naši prijatelji. Moram da kažem da, nažalost, nije baš tako i to je činjenica. Mi želimo da nosimo svoj deo odgovornosti i nosimo svoj krst, ali ne možemo samo mi da budemo ti", poručio je on.
Izvor: Tanjug / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA