Najnovije

Isplovio najsavremeniji kineski brod: Evo šta mu je zadatak (FOTO)

Novi kineski broda za dubinska istraživanja mora, noseći vozilo za duboko ronjene, napustilo je Šangajsku luku i krenuo na prvo putovanje u pravcu južnog dela Pacifika radi sprovođenja naučnih istraživanja.

Novi istraživački brod (Foto: Sinhua)

Brod, nazvan "DŽang Jian" po osnivaču Šangajskog okeanskog univerziteta, dug je 97 i širok 18 metara. Brod može da pređe preko 27 hiljada kilometra pre nego što mora da se dopuni gorivom i može da primi 60 osoba. Osmišljen je tako da može da prevozi, iskrca i ukrca kinesko vozilo za duboka ronjenja "Dugina riba", koja može da zaroni na dubine ispod 10.000 metara.

Prethodno kinesko vozilo za duboka ronjenja "Jialong" je dostiglo dubinu od 7.062 metara, stavljajući ga na treće mesto u svetu po pitanju vozila za duboko ronjenje, iza Italije i Australije. Istraživači će sprovesti brojna ispitivanja tokom dvomesečne ekspedicije, uključujući mapiranje pejzaža "Novo Britanskog" rova i istraživati raznovrsnost i sastav biljnih i životinjskih vrsta. - Ovo putovanje je važan korak u našoj borbi da pokorimo Marijanski rov - izjavio je Fang Jiasong, vođa naučnika na ekspediciji. Izvor: Sinhua/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA