Najnovije

"Jasno je, Srbija treba da usvoji stavove EU, ali..."

Jasno je da će se od Srbije očekivati da se prilagodi stavovima EU na putu ka članstvu, izjavila je Natali Toči, savetnica visoke predstavnice EU.

Raspala sardina (Foto: JuTjub)

Šefica tima autora nove spoljnopolitičke i bezbednosne strategije EU je dodala da se stavovi EU vremenom menjaju.
Toči, koja u Beogradu učestvuje na konferenciji o strateškom dokumentu EU, u intervjuu Tanjugu ističe da je odnos Srbije sa Rusijom ključni uslov i najveći izazov u poglavlju 31 (spoljna, bezbednosna i odbrambena politika). 
Ona je dodala da je prilično jasno da u slučaju Srbije uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji nije samo reč o ekonomskim interesima, već da to zadire i u pitanje državne bezbednosti. 
Toči je podvukla da države članice u ovom trenutku, dok je Srbija u statusu kandidata, imaju određeni stepen razumevanja za stav Beograda. 
Na pitanje da li to što sada EU toleriše srpsko odbijanje uvođenja sankcija Rusiji znači da će to pitanje postati uslov za članstvo tek u nekoj kasnijoj fazi, Toči je odgovorila da je potrebno sačekati i videti kakva će biti politika EU kada je reč o njenom stavu prema sankcijama Rusiji. 
“To (sankcije) je nešto što se razmatra na svakih šest meseci... Počinjemo da vidimo da obe strane, i Rusija i Ukrajina , ali i EU i SAD počinju da shvataju da su svi pravili greške. Hajde da sačekamo kako će se ta situacija razvijati. Jasno je da će se od Srbije očekivati da se prilagodi sa svim stavovima EU, ali ti stavovi se vremenom menjaju“, rekla je Toči. 
Ona je dodala i da je Italiji, državi iz koje potiče, u ekonomskom interesu da se sankcije Rusiji ukinu koliko već sutra, ali da ta država članstvom u EU i saglasnošću sa njenom politikom izražava solidarnost sa onim državama koje smatraju da ih Ruska Federacija ugrožava. 
“To je ključni princip koji je temelj Evropske unije... Ne mislim da neko može da očekuje 100 odsto saglasnosti dok države kandidati ne postanu članice EU, ali te države treba da znaju da se do toga stiže postepeno, i da to nije nešto što će doći činom ulaska u članstvo“, rekla je Toči. 
Na pitanje da li u okviru poglavlja 31 ima još uslova koji bi mogli da uspore put Srbije ka EU, Toči je istakla da je to samo pitanje usaglašavanja sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom. 
“To su stavovi o svemu što se dešava u svetu, i to je veoma velika lista, ali fokusirali smo se na Rusiju, jer u vezi sa njom postoje razlike u stavovima, dok kod drugih, da budem iskrena, ne vidim velike poteškoće“, rekla je Toči. 
Ona je poručila da je budućnost država Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, unutar EU. 
“Taj put je dugačak, veoma težak, ali cilj je veoma jasan. To je put čija su suština promene, što podrazumeva i promene u spoljnoj politici i politici bezbednosti. Imati Srbiju kao učesnika u diskusiji, i kao učesnika u implementaciji, je ključno jer je važno da kada Srbija konačno uđe u EU ona bude potpuno spremna da ispuni svoju ulogu“, zaključila je Toči.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA