Najnovije

BEZ PROBLEMA: Produžen ugovor s Rusima, srpski vozovi će ići 200 kilometara na sat!

Iako su brojni beogradski mediji, pre svih Blic, upozoravali da može doći do raskida "štetnog" ugovora s Rusijom u vezi obnove srpske železnice, pa čak i milionskim penalima koje bi srbija navodno trebalo da plati Rusima zbog odugovlačenja, ništa se od toga, ipak, nije dogodilo.

Ruski voz (Foto: postime.ru)

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je izjavila danas da je sa predstavnicima Ruskih železnica dogovoreno produženje roka za korišćenje ruskog kredita i posle 2017. dodajući da se za projekte koji se realizuju trenutno koristi oko 700 od ukupno 800 miliona dolara. "Ruski kredit je potpisan 2008. i gotovo da se nije koristio do 2013. i 2014. godine i tada je potpisan za period do decembra 2017. godine", kazala je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara u Vreocima, gde su počeli radovi na obnovi deonice barske pruge Resnik - Valjevo. Prema njenim rečima, sa potpisivanjem današnjeg aneksa 3.1 za prugu Stara Pazova - Novi Sad iskoristili smo blizu 700 miliona dolara. "Postoji deo koji još ne može da se završi pošto je kratak period. Dogovorili smo se i svi samo saglasni o produžetku. Sigurno je da mora zbog projekata koji su u toku da kredit produžimo i dva ministarstva finansija će razgovarati o finansijskim stvarima - da li se sve produžava, da li i određene kamate koje stoje iz tog perioda kada kredit nije korišćen, a ruska strana je u svom budžetu odvojila taj novac za nas i drugo", kazala je Mihajlović. "Ruski kredit je, pre svega, partnerski odnos između srpskih i ruskih železnica, ali i poseban odnos između dve zemlje", naglasila je Mihajlović poručujući da će Srbija ispoštovati ugovorene rokove. Ona je podsetila da ruski kredit ne obuhvata samo rekonstrukciju koloseka već i nabvku novih vozova. Mihajlović je istakla da tu neće biti problema i da se srpska stranka trudi ništa ne izgubi pošto bi obustava kredita značila i prekid radova. "Verujem da će dva ministarstva finansija da nađu zajednički jezik i da će sve biti u redu", rekla je Mihajlović dodajući da je o svemu tome razgovarano na sastanku koji je jutros održan u sa ruskom delegacijom u Vladi Srbije.

Mišarin: Produženje zbog novog tunela u Čortanovcima

Prvi potpredsednik Ruskih železnica Aleksandar Mišarin je, sa druge strane, rekao da je prvobitno ruski kredit dogovoren na 10 godina i da je u odnosu na to period korišćenja kredita skraćen. "Mi danas molimo za produžetak pošto je planirana izgradnja novog tunela (Čortanovci na pruzi Stara Pazova - Novi Sad) koja će zbog tehnologije radova iznositi 52 meseca. To je važan projekat za Srbiju pošto će nakon njegovog završetka vozovi moći na toj deonici da idu 200 kilometara na sat", rekao je Mišarin odgovarajući na pitanje novinara. On je istakao da je siguran da će ruska strana uspeti to da završi u predviđenom roku, a možda i brže. Mišarin, takođe, veruje da će saradnja sa srpskim železnicama na osnovu sporazuma o ruskom kreditu biti proširena i da će sprovoditi do 2020. godine.

Srpski studenti na ruskim fakultetima?

On kaže da je danas sa Mihajlovićkom razgovarano o mogućnosti da se srpski studenti obučavaju na ruskim univerzitetima u oblasti železnice, s obzirom da se u Rusiji obučavaju studenti iz celog sveta. Kako je naveo, razgovarao je jutros i o tehničkom održavanju pruga u Srbiji, ali i uvođenja centralizovanog upravljanja železničkim saobraćajem.

Vijadukt i tunel kod Čortanovaca - jedinstveni železnički objekti

RZZD internešnel, koji izvodi radove, će izgraditi na pruzi Stara Pazova - Novi Sad dva objekta jedinstvena po veličini i značaju za železničku infrastrukturu Srbije - vijadukt u plavnom delu reke Dunav i tunel Čortanovci.
Novi vijadukt će biti dvokolosečni i obuhvata dva mosta od kojih je svaki dugačak oko tri kilometra. Dužina novog tunela Čortanovci, koji se sastoji od dve cevi spojene evakuacionim prolazima iznosi 2,2 kilometra. Prilikom izgradnje tih objekata biće korišćenje napredne metode za izvođenje radova na probijanju tunela i učvršćivanje zemljišta u cilju zaštite od klizišta. Ruski kredit obuhvata modernizaciju i gradnju Pančevačke pruge, šest deonica na Koridoru 10, obnovu barske pruge od Resnika do Valjeva, prugu Stara Pazova - Novi Sad i nabavku 27 novih dizel-motornih vozova iz Rusije. Predstavnici ruskih železnica kažu da je do sada za radove koji su završeni na rekonstrukciji pruga u Srbiji potrošeno 230 miliona dolara.

Obnova pruge na deonici Resnik - Valjevo

Obnova barske pruge počela je danas posle pune četiri decenije na deonici Resnik - Valjevo, u prisustvu potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i prvog potpredsednika Ruskih železnica Aleksandra Mišarina. Radove izvodi kompanija Ruskih železnica RZZD internešnel. Mihajlović je rekla da će ta pruga od Resnika do Valjeva biti modernizovana najkasnije do novembra 2017, a tada će vozovi moći da saobraćaju brzinom od 120 kilometara na sat. Ugovor za modernizaciju 77,6 kilometara deonice Resnik - Valjevo je potpisan u decembru 2015. godine, a vrednost radova koji se finansiraju ruskim kreditom je 80 miliona dolara. Mihajlović je naglsila da se sada od Resnika do Valjeva vozom putuje i do dva sata i 20 minuta , dok će nakon radova to putovanje biti skraćeno na 70 do 75 minuta. Radovi, u kojima će učestvovati i domaća preduzeća, započeti su u železničkoj stanici Vreoci i to je prva ozbiljnija rekonstrukcija barske pruge od njene gradnje. Tokom letnje sezone neće biti radova koji utiču na funkcionisanje železničkog saobraćaja na barskoj pruzi, tako da će se radovi odvijati samo u železničkim stanicama Vreoci i Divci. Nakon letnje sezone počeće i radovi na deonici Resnik - Vreoci koji će trajati oko sedam meseci, a naredne godine i Vreoci - Valjevo koji će trajati oko dva i po meseca. Projekat je uradio Saobraćajni institu CIP. Radovi će obuhvatiti rekonstrukciju trupa pruge, gornjeg stroja koloseka, dva tunela i 17 mostova, kontaktne mreže, SS i TT sistema, kao i remont svih infrastrukturnih objekata duž pruge, uključujući i 10 stanica. U Ruskim železnicama kažu da će ceo projekat biti završen u junu 2018. Pruga Beograd - Bar kroz Srbiju je duga 287 km, a puštena u je u saobraćaj 1976. godine. Mihajlović je jutros u Vladi Srbije prisustvovala potpisivanju aneksa ugovora o ruskom kreditu za gradnju pruge Stara Pazova - Novi Sad u dužini od 43 kilometra. Izvor: Tanjug/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA