Najnovije

NOVI UDAR AMERIKE NA KINU: Ne zaslužujete status tržišne ekonomije!

ŽENEVA - Sjedinjene Američke Države su upozorile Kinu da nije učinila dovoljno kako bi se kvalifikovala za dobijanje statusa tržišne ekonomije, a naročito u oblasti čelika i aluminijuma, javlja agencija Rojters.

Amerika (Foto: Pixabay)

Zvanični Peking insistira na tome da mu ove zime automatski bude dodeljen status tržišne ekonomije, pozivajući se na dogovor od pre 15 godina, tačnije iz 2001. godine, kada se Kina prvi put priključila Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).
Ulazak Kine u STO je tada bio propraćen mnoštvom pravila, a jedno od njih se odnosilo i na 15-godišnji embargo proglašavanja Kine tržišnom ekonomijom, što omogućava procese protiv kineskih preduzeća po pitanju dampinških cena i uvođenje specijalnih carina na kinesku robu.
Istek tog roka, prema rečima američkog trgovinskog predstavnika Krisa Vilsona, ne podrazumeva automatsku dodelu statusa tržišne ekonomije Kini 11. decembra ove godine.
"Postoji sumnja da kineske tržišne reforme nisu ispunile očekivanja. To je naročito primetno u sektoru čelika i aluminijuma, gde su kineske državne intervencije prouzrokovale veliku prezasićenost globalne ponude što preti opstanku konkurentnih kompanija u ovim industrijama širom sveta", izjavio je Vilson.
Istovremeno, kineski predstavnik u STO se složio da istek roka ne znači automatsku dodelu statusa tržišne ekonomije Kini, ali da će to ipak eliminisati pravni osnov za nastavak korišćenja "diskriminatornih antidampinških metoda" protiv Kine.
Evropska unija, takođe, debatuje o dodeli statusa tržišne ekonomiji Kini, a u neobavezujućem glasanju u maju Evropski parlament je velikom većinom glasova odbacio ideju o labavljenju trgovinskih odbrambenih mera protiv Kine, navodi Rojters.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA