Najnovije

ČEDA PROZVAN ŠTO NIJE POSETIO ZALAZJE: "Zločin nad 3.500 Srba u Podrinju da se proglasi za genocid"

Organizacija Srpska stvar osudila je posetu lidera LDP Čedomira Jovanovića Potočarima, kao jedinog političara iz Srbije koji je učestvovao na obeležavanju godišnjice zločina u Srebrenici, i zameraju mu što se nije pojavio u Zalazju gde je počinjen zločin nad Srbima. Prenosimo saopštenje Srpske stvari u celini.

Čeda u Srebrenici (Foto: Jutjub printskrin)

"Poslednje dve decenije svedoci smo pažnje koju u međunarodnoj i domaćoj javnosti izaziva Srebrenica. Veštom medijskom propagandom postala je sinonim za genocid, dok su Srbi od žrtava pretvoreni u zločince. Uprkos tome što delegat UN na terenu Filip Korvin godinama unazad javno govori o 700 ubijenih muslimana, vlasti u Sarajevu tvrde da se radi o 8.000. Jasno je da je razlika između ove dve brojke politički stvorena. Cilj je očigledan, da se Srbima pripiše odgovornost za sukobe na ovim prostorima, a da se postojanje Republike Srpske dovede u pitanje.
U prilog tvrdnjama o medijskoj propagandi, Srpska stvar podseća na slučaj slike Dobrine Prodanović sa lobanjom osamnaestogodišnjeg sina, koja je obišla svetske medije uz obrazloženje da se radi o muslimanki koja pati za svojim sinom. To nije jedini slučaj pokušaja manipulacije srpskim žrtvama. Posmrtne ostatke desetoro Srba iz Zalazja, sela koje je do temelja spaljeno, muslimanska strana pokušala je da predstavi kao svoje žrtve. Ono što su uspeli je da određene skeletne ostatke ne daju ni porodicama, ni tužilaštvu, jer su na njima postojali dokazi o mučenju žrtava. Zastupnici propagande genocida u Srebrenici ne spominju da su VRS i general Ratko Mladić bezbedno evakuisali civile, žene i decu iz Srebrenice i Žepe, dok su se na drugoj strani horde Nasera Orića nemilosrdno iživljavale nad nejakima.
Pozivajući se na međunarodno pravo i jasno definisan čin genocida, Srpska stvar zahteva da se i smrt 3.500 Srba u Podrinju od strane snaga Nasera Orića nazove genocidom. Želimo da se mali Slobodan Stojanović i ostali Srbi koji su stradali od ruku zločinaca iz 28. divizije armije BiH nazovu žrtvama, a zločinci osude. U suprotnom, stiče se utisak da životi ubijenih Srba manje vrede. Sa druge strane, naši politička elita i javno mnjenje još uvek svako pominjanje srpskih žrtava tretiraju kao raspirivanje tenzija, a na komemoraciju odlaze isključivo u Srebrenicu.
Čedomir Jovanović ove godine je ”predstavljao“ Srbiju na godišnjici u Srebrenici. Tom prilikom zamerio je Miloradu Dodiku jer se nije pojavio u Potočarima. Srpska stvar, a zasigurno i veći deo Srbije zamera Jovanoviću zato što se nije pojavio u Zalazju. Na Petrovdan se naši zvaničnici nisu pojavili na parastosu Srbima koji su bili žrtve etničkog čišćenja u srebreničkom i bratunačkom kraju. Zameramo celoj javnosti jer se ni u jednom političkom govoru ne spominju zverski ubijeni srpski civili u oblasti Podrinja. Srpska stvar smatra i da se delovanje i finansiranje nevladinog sektora treba podrobno ispitati. Nijedna zemlja koja drži do sebe ne bi trebala da dozvoli i podrži javno sprovođenje antinacionalne politike, koje očigledno praktikuju NVO organizacije uz pomoć zapadnih finansijera.
Veliku težinu ima Jovanovićev stav, iznet u Srebrenici, da  će Srbija nestati ukoliko svoju sreću i mir ne potraži među Bošnjacima kojima su 11. jula srpski zločini i ubistva kroz genocid uzeli sve.
Srpska stvar tvrdi da će Srbija nestati ako zaboravi svoje žrtve i heroje. Mi ne želimo da se pominjanje srpskih žrtava i traženje odgovornih shvati kao podsmeh bilo kome, već kao ljudski i moralan zahtev za poštovanjem onih koji su svoje živote nepravedno izgubili. Još jednom pozivamo na konačni prekid politike negiranja genocida nad Srbima i sprovođenja selektivne pravde." Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA