Najnovije

ADMIRAL SAD: Pripremite se dobro, rat sa Kinom je neizbežan, treba se suprotstaviti "kineskoj agresiji"

VAŠINGTON - Bivši američki admiral je upozorio Sjedinjene Američke Države da treba da pripreme planove za rat sa Kinom.

Da li će SAD ući u rat sa Kinom? (Foto: defense.gov)

Penzionisani admiral američke mornarice, Denis Bler, rekao je da SAD treba da pripreme svoje vojne snage za suprotstavljanje kineskoj agresiji u Južnokineskom moru, piše "undergroundreporter.org".

„Mislim da moramo da istaknemo neke granice i ohrabrimo Kinu da uspostavi kompromis sa našim ciljevima“, rekao je Bler.

Admiralova preporuka se pojavila nakon što je tribunal Ujedinjenih nacija odredio da Kina ne polaže teritorijalna prava na celo Južnokinesko more. Druge nacije u regionu, među kojima i Filipini, polažu prava na deo teritorije Južnokineskog mora.

SAD već mesecima šalju ratne brodove u Južnokinesko more zbog teritorijalnog spora i zabrinutosti oko bezbednosti po saveznike u regionu.

Peking, koji je svestan nagomilavanja vojske na svojoj obali, javno je upozorio SAD da je više nego spreman da odgovori na provokacije.

„Kina se nada da se spor može razrešiti pregovorima, ali moramo biti spremni i na vojni sukob. Do takvih stvari često dolazi u međunarodnim odnosima“, pisalo je u jednim kineskim državnim novinama.

Ono što još više povećava tenzije u ovom slučaju jeste činjenica da je Kina još odavno navela da se neće povinovati odluci tribunala UN, izjavivši satima nakon presude da će uspostaviti „zonu vazdušne odbrane“ iznad Južnokineskog mora.

„Ako naša bezbednost bude ugrožena, naravno da zadržavamo pravo za određivanje demarkacione zone“, naveo je zamenik ministra spoljnih poslova Liu Ženmin u sredu nakon sastanka u Pekingu. „Nadamo se da druge države neće iskoristiti ovu priliku da prete Kini i da će stati na stranu Kine radi zaštite mira i stabilnosti u Južnokineskom moru kako ne bi došlo do rata“.

Međutim, mogućnost rata postaje veća iz dana u dan pošto su države u jugoistočnoj Aziji već počele da biraju strane.

Tajvan, koji Peking i dalje smatra kao deo teritorije Kine, poslao je u sredu fregatu u patrolu u spornim vodama. Polaganje prava Tajvana na suverenitet u regionu se poklapa sa polaganjima prava Kine, te je i ova država odbacila presudu tribunala UN. Postavljanje ratnog broda je bilo zakazano za četvrtak, ali je u znak solidarnosti sa Kinom nakon donošenja presude tribunala pomereno za dan ranije.

„Cilj ovog poteza je da se prikaže odlučnost Tajvana u odbrani nacionalnih interesa“, rekao je tajvanski predsednik Cai Ing-ven u govoru pre slanja fregate.

S druge strane, Filipini koji od utorka urgiraju na Kinu da se pridržava presude tribunala UN, već godinama jačaju svoj vojni savez sa SAD.

Na primer, u julu 2013. godine je navedeno da je vojska SAD pregovarala o povećanju prisustva američke vojske na Filipinima. U martu 2014. godine je potpisan i sporazum o tome.

Do aprila sledeće godine, na Filipine je poslato 6.000 vojnika radi učestvovanja u vojnim vežbama. U novembru je i sam predsednik Obama posetio ovu državu kako bi pregovarao o daljoj saradnji.

Nakon toga je i američki sekretar odbrane Eš Karter posetio Filipine i produbio saradnju između SAD i Filipina.

Dakle, uz očigledno biranje strana u regionu, vrlo je verovatno da bi potencijalni vojni konflikt u Južnokineskom moru uskoro mogao da proguta čitav region. Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA