Najnovije

Komandant kineske mornarice oči u oči sa američkim admiralom: Kineska mornarica je spremna!

PEKING - Komandant kineske mornarice, Vu Šengli, naglasio je važnost SAD-a i Kine da održavaju mir i stabilnost u Južnom kineskom moru i da je saradnja ove dve mornarice "jedina ispravna mogućnost."

Vu Šengli (Foto: Sinhua)

Vu je ovo izjavio kada se u ponedeljak sastao sa komandirom mornarice SAD, Admiralom DŽonom Ričardsonom i njegovom delegacijom, kako bi razgovarali o pomorskoj bezbednosti. Situaciju u Južnom kineskom moru je opisao kao "komplikovanu i osetljivu" i dadao kako će Ričardsonova poseta pomoći ovim zemljama da ostvare bolju komunikaciju, da steknu poverenje, reše sumnje i da izbegnu pogrešne pretpostavke.
Vu je rekao kako Kina "nikad neće žrtvovati njen suverenitet i njene interese u Južnom kineskom moru"  naglanjavajući da je to kineski "osnovni interes" i da "ako prekršimo to, kršimo i način rada naše vlade, državnu bezbednost i stabilnost kao i kineske osnovne nacionalne interese". Kineska mornarica je spremna da se obračuna sa bilo kakvim vojnim provokacijama koje prete njenom nacioalom suverenitetu, izjavio je Vu.
"Nećemo prestati na pola sa našim građevinskim radovima na Nanša ostrvima... Nanša ostrva su deo kineske teritorije i naše izgradnje na njima su razumne, opravdane i zakonite", dodao je.
Prema Vuovim rečima, Kina nikad neće biti uhvaćena nespremna i broj odbrambenih objekata će isključivo zavisiti od broja pretnja sa kojima se bude susretala. Vu se zakleo da Kina nikad neće odustati od rešavanja problema Južnog kineskog mora kroz pregovore, uprkos "mnogim negativnim faktorima" ali je takođe upozorio da će "bilo koji pokušaj neprijatelja da uplaše Kinu vojnim metodama imati sasvim suprotan efekat."
Vu je izrazio svoju nadu da će ove dve zemlje moći da poštuju Kod o neplaniranim susretima na moru i Pravilnik ponašanja za bezbednost vazdušnih i pomorskih susreta kako ne bi došlo do nesporazuma i sukoba, i poziva SAD da zajedno osiguraju mir i stabilnost u Južnom kineskom moru.
Vu je tražio da obe strane da poboljšaju međusobno poverenje, nađu zajednička interesovanja, prošire saradnju dve zemlje i naprave novu vrstu saradnje između dve zemlje. Izvor: Pravda/Sinhua

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA