Najnovije

Nova Bakirova ucena oko MMF!

Sarajevo je, nakon što je Banjaluka dala saglasnost na potpisivanje izmena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, postavilo nove uslove za Srpsku! Bakir Izetbegović, predsedavajući Predsedništva BiH, poručio je da novog aranžmana BiH i Međunarodnog monetarnog fonda neće biti sve dok RS ne pristane na usvajanje mehanizma koordinacije po sarajevskom modelu!

Bakir Izetbegović (Foto: Al DŽazira printskrin)

Iako su predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić obećali da će potpisati pismo namere prema MMF čim RS da saglasnost na prilagođavanje SSP, njihov stranački šef Bakir Izetbegović tvrdi da od toga nema ništa.
Ako Zvizdić i Novalić danas ne pošalju potpisano pismo namere MMF, Bord direktora ove svetske finansijske organizacije neće razmatrati 27. jula aranžman sa BiH vredan oko 550 miliona evra. Ranije su potpis uslovljavali adaptacijom SSP.
- Aranžman sa MMF ostaje povezan sa usvajanjem efikasnog mehanizma koordinacije. Nema novog kredita bez saglasnosti RS na jednostavan i efikasan mehanizam koordinacije - rekao je Izetbegović.
Premijerka RS Željka Cvijanović izjavila je da Srpska ne pristaje na ucene i da će mehanizam kordinacije biti usvojen kada se postigne saglasnost.
- To nema nikake veze sa aranžmanom BiH i MMF, kao što nije imala ni adaptacija SSP - poručuje ona.
Šef kluba poslanika PDP u NS RS Miroslav Brčkalo ističe da prihvatanje adaptiranog SSP predstavlja diplomatsku pobedu srpskog člana Predsedništava BiH Mladena Ivanića, koji je, kako kaže, poslao poruku Sarajevu da BiH može opstati samo na bazi kompromisa i dogovora. S druge strane, pokazao je i vlastima RS da vodi mudru i za srpski narod odgovornu politiku.

Danas paraf u Sarajevu
U Sarajevu će danas biti potpisana adaptacija SSP između EU i BiH. Sporazum će parafirati šef pregovaračakog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark. RS je pristala na prilagođavanje SSP nakon što je dobila uverenje da će Nemačka finansijski podržati domaću poljoprivrednu proizivodnju. Ratari u RS i FBiH bili su protiv ovog sporazuma, jer su smatrali da će on uništiti domaći agrar, a Hrvatsku staviti u privilegovan trgovinski položaj ukidanjem carina na uvoz hrane iz EU u BiH.
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA