Najnovije

EVROPSKOJ UNIJI PRETE NOVI ODLASCI: Ukoliko se dese ove dve stvari, i Austrijanci će na referendum

BEČ, RIM - Kandidat desnice koji je osvojio drugo mesto na austrijskim predsedničkim izborima, koji će biti ponovljeni, izjavio je da bi, pod određenim uslovima, njegova zemlja mogla održati referendum o napuštanju Evropske unije.

Norbert Hofer (Foto: Sinhua)

Norbert Hofer iz Slobodarske partije Austrije govorio je za italijanske novine "Korijere dela sera" nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda da ponovi majske predsjedničke izbore u kojima je tesno poražen od suparnika iz stranke Zelenih Alexandera Van der Bellena.

Hofer je izjavio da će održavanje referenduma o austrijskom napuštanju EU biti imperativ ukoliko Turska bude primljena u blok ili ukoliko evropski ugovori budu promenjeni kako bi se Briselu dala veća ovlašćenja nad nacionalnim prestonicama.

- Ukoliko se Turska pridruži Evropskoj uniji postojao bi legitiman razlog da se upita austrijski narod o svojoj spremnosti da ostane ili ne u takvom okruženju -  izjavio je predsednički kandidat.

Takođe, dodao je da promena evropskih sporazuma u pravcu dodatnog smanjenja kompetencija država članica u Austriji bi automatski dovela do referenduma.

On je rekao da EU treba da nauči lekciju iz britanskog referenduma.

- Naravno da sam bio zabrinut zbog budućnosti EU. Poštujem odluku Britanaca, sve demokratske odluke treba da se poštuju. Međutim, EU treba naučiti ovu lekciju: moramo stvarati Evropu za narod, ne Evropu za birokrate. To znači da treba naći bolja rešenja - dodao je Hofer. Izvor: Dnevni avaz

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA