Najnovije

Mitropolit Amfilohije: Crnom Gorom vladaju poklonici dukljanske mitologije!

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je danas da Crnom Gorom vladaju poklonici dukljanske mitologije.

Mitropolit Amfilohije (Foto: Jutjub)

„Ta brozomorno-montenegrinska ideologija odriče se svega onoga čime je Crna Gora, i Zeta, i Duklja živela kroz vekove, a živela je u znaku Svetog Jovana Vladimira i njegovog Časnog krsta koji ide na Rumiju i do danas“, rekao je vladika Amfilohije.
Nakon liturgije, koju je služio u lavri Svetog Simeona Mirotočivog na Nemanjinom gradu u Podgorici, vladika Amfilohije rekao u obraćanju vernicima da poklonicima dukljanske mitologije smeta rumijska litija sa krstom Svetog Jovana Vladimira.
„Komunisti su bili zabranili tu litiju, a sada je njihovi duhovni potomci proglašavaju za nematerijalno kulturno dobro i traže da srušimo Hram Svete Trojice na Rumiji, jer, zaboga, to remeti zajedništvo“, rekao je vladika Amfilohije.
Nakon liturgije, održan je naučni skup „Sveti Jovan Vladimir i njegovo mesto u srpskoj istoriji, kulturi i duhovnosti“, koji je organizovao novoosnovani Institut za srpsku kulturu iz Nikšića.
Rukovodilac Instituta Budimir Aleksić rekao je da je cilj ovog skupa da se, angažovanjem istaknutih istraživača u oblasti bogoslovskih, istorijskih i filoloških nauka, dođe do novih saznanja i izgrađivanja potpunije slike o Svetom Jovanu Vladimiru.
„Svedoci smo da se ovde, naročito u poslednjih dvadesetak godina, stvara lažna slika o Svetom Jovanu Vladimiru, njegovom delu i vremenu, te o prošlosti ovog prostora. Ta slika se plasira u medijima, javnom diskursu, u okviru kulturnih ustanova i preko obrazovnog sistema“, upozorio je Aleksić.
Mitropolit Amfilohije govorio je na skupu o temi „Sveti Jovan Vladimir iznad Istoka i Zapada“.
Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA