Najnovije

Sirijska armija već dva dana odbija napade DŽejš al-Fatah severno od Alepa!

Sirijska regularna armija već dva dana uzastopno odbija napade terorističke grupacije DŽejš al-Fatah severno od Alepa, u zoni farmi Malah.

Sirija odbija napade DŽejš al-Fatah severno od Alepa (Foto: Jutjub)

Visoki oficir sirijske armije, koji učestvuje u borbama, izjavio je da fatahovci trpe velike gubitke, ali da zasad ne odustaju. Prema njegovim rečima, samo u jednom danu su izgubili četiri tenka, pet džipova koji su prevozili bojovnike, šest pikapova sa instaliranim teškim mitraljezima, tri raktena sistema i nekoliko kamiona municije.
Dobar deo teritorije Malaha već je prešao pod kontrolu vladinih snaga. Uprkos tome što na strani DŽejš al-Fatah ratuju i strani plaćenici među kojima ima i građana Turske.
Kako javlja libanska televizija Al-Majadin, DŽejš al-Fatah je za samo 24 sata imao više od 100 poginulih.
Borbe se vode i na severoistoku provincije Homs, gde pozicije sirijske armije napadaju odredi Islamske države.
Pošto se borbe vode na ravnom terenu, islamisti napadaju uglavnom po noći i koriste auto-bombe koje voze teroristi-samoubice, ali ih sirijska armija navođenim protivtenkovskim projektilima uništava dok su još relativno daleko. U  međuvremenu je Minstarstvo odbrane Rusije saopštilo da primirje u Siriji uglavnom krši „umerena opozicija” koja je pod zaštitom Amerikanaca.
Portparolg ruskog vojnog vrha, general Igor Konašenkov, tim povodom je rekao: „To e po pravilu događa tamo gde naša avijacija ne deluje zato što Amerikanci na tome uporno insistiraju. Čak i onda kada im se ponude neoborivi dokazi da se ne radi ni o kakvoj „opoziciji” već o jedinicama međunarodnih terorističkih formacija”. Konašenkov je, otvoreno polemišući sa američkim ministrom odbrane Eštonom Karterom, rekao:
„Rusija u Siriji deluje od samog početka, a delovaće i ubuduće, protivmeđunarodnih terorističkih grupacija koje pred očima celog sveta, uključujući i SAD, uništavaju državu članicu Ujedinjenih nacija. Američka koalicija imala je mnogo više vremena, a i veće resurse, da stane na put terorističkoj zarazi, ali nikakve vidljive rezultate nije ostvarila”. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA