Najnovije

TURSKA ŽELI DA NAM PROMENI DEMOGRAFSKU STRUKTURU: Islamisti pretnja za Srbiju i ceo region

BEOGRAD - Usled sve češćih terorističkih napada u svetu, ne možemo da se ne zapitamo postoji li i kod nas takva pretnja.

DŽevad Galijašević (Foto: Medija centar Beograd)

Gornja Maoča, selo u Bosni i Hercegovini, nalazi se na oko 30 kilometara od hrvatske granice, a poznato je po tome što ga naseljavaju vehabije. Tu živi oko 20 porodica koje su u potpunosti odsečene od ostatka sveta, bez mobilnog signala, sa patrolom na ulazu koja legitimiše posetioce. Stanovnici, vehabije, žive za muslimansku veru, te su za ideologiju spremni da daju i svoj život.

– Ako koji od sinova pogine u džihadu, on neće biti pitan za grehe. Tako je Alah naložio, da će u dženet ući bez ikakvih pitanja. Znači, ako bi mu se što dogodilo, bilo bi to u Alahovom prisustvu. Ako mi sin pogine, neću žaliti, jer mi verujemo da je Alah njemu odredio gde će poginuti – rekao je jedan meštanin i dodao:

– Želim da čitav svet bude muslimanski, da svi sretnu Alaha kao muslimani. Želim da čitav svet bude islamski, jer je to dobro za sve ljude.

Dr Marija Đorić sa Instituta za političke studije rekla je za portal Pink.rs da vehabije mogu biti pretnja za Srbiju, pogotovo oni koji su se u velikoj meri radikalizovali.

– Vehabije su, svakako, pre svega pretnja za Bosnu i Hercegovinu, ali isto tako i za ceo region, jer ideoligija koju zastupaju podrazumeva nasilje i borbu protiv onih koji ne poštuju njihov sistem vrednosi, koji je rigidan i zasnovan na fundamentalističkoj ideologiji – objasnila je Đorić.

Prema njenim rečima, najveći uticaj na razvoj vehabističkog pokreta vrši Saudijska Arabija, koja ga potpomaže finansirnjem projekata.

– Saudijska Arabija utiče preko religijskih centara, kao što je to DŽamija kralja Fahda u Sarajevu. Vehabije jesu pretnja i za same muslimane koji ne zastupaju taj religijski pravac – rekla je ona i dodala da njihov broj stalno raste.

Međutim, kako ističe, broj nekad nije pokazatelj opasnosti.

– Bilo je potrebno samo desetak ljudi da izvrši napad na Svetski trgovinski centar u NJujorku 2001. godine – rekla je.

Prema njenim rečima, najveću pretnju predstavljaju radikalizovane vehabije, koje odlaze na ratišta u Siriju, Irak i Libiju.

– Povratnici žele da nastave put džihada koji, svakako, podrazumeva nasilje – zaključila je dr Đorić.

Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević rekao je da se na Balkanu pretnje terorista minimalizuju u javnosti, te da je opasnost od napada vehabija ogromna.

– Ozbiljnost pretnji se minimizira u našim aktuelnim političkim i bezbednosnim krugovima, to pitanje se ne posmatra kao na Zapadu. Vehabije su sinonim za svaku vrstu islamskog ekstremizma. Turska sa Erdoganom na čelu i propuštanjem izbeglica podržava ekstremistički pokret na Balkanu – istakao je Galijašević i dodao da Turska želi da menja demografsku strukturu stanovništva na Balkanu i dovede nas u socijalno bezizlaznu situaciju.

Prema njegovim rečima, u BiH ima 3.400 osoba koje su povezane sa terorizmom, pranjem novca i najtežim oblicima organizovanog kriminala.

– Ako uzmete u obzir podršku koju ta lica imaju u političkim krugovima Bosne i Hercegovine, onda govorimo o pet do šest procenata ukupne muslimanske populacije u BiH, dakle radi se o vojsci od 100.000 ljudi. Pretnje su više nego ozbiljne i treba pod hitno preduzeti nešto, strah je sasvim opravdan – zaključuje Galijašević. Izvor: pink.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA