Najnovije

Erdoganu više niko ne stoji na putu da postane novi sultan

Turski predsednik nakon neuspelog puča dobio priliku da se obračuna sa svim neistomišljenicima i protivnicima i tako uspostavi apsolutnu vlast u zemlji, tvrde stručnjaci.

Erdogan (Foto: Sinhua)

Oni objašnjavaju da je pokušaj državnog udara u kom je u petak stradalo 290, a ranjeno 2.000 ljudi Erdoganu dao povod da ukloni sve neprijatelje, pohapsi sve protivnike i tako uspostavi apsolutnu vlast u zemlji.

Promena ustava

Nakon krvoprolića u petak, turske vlasti su započele čistku i uhapsile više od 6.000 vojnika, sudija, tužilaca, advokata, policajaca i drugih zvaničnika, a dat je nalog za hapšenje još 3.000 njih. Takođe, juče je smenjeno 30 guvernera i 8.777 drugih državnika.
Putem društvenih mreža svet je obišla fotografija brutalnog mučenja zatvorenika. Na njoj se vide goli vojnici kako leže na podu s rukama vezanim na leđima.
- Time je Erdogan poslao jasnu poruku građanima šta namerava da radi sa onima koji mu se protive. Sve uhapšene smatra izdajnicima i namerava da im sudi po kratkom postupku. Osim toga, i on i njegovi saradnici pominju ponovno uvođenje smrtne kazne, koja je ukinuta pre 14 godina - objašnjava turski analitičar Mehmet Sinkar.
On podseća da je Erdogan i pre puča počeo da se obračunava sa neistomišljenicima.
- Hapsi sve koji su protiv njega, naročito iz opozicionih stranaka, a posebno je na udaru kurdska Republikanska narodna partija (CHP). Više je od 2.000 uhapšenih zbog vređanja predsednika, a među njima su umetnici, novinari, političari, pa čak i deca - napominje Sinkar.
Prema njegovim rečima, turski predsednik je u maju smenio premijera Ahmeta Davutoglua, koji je važio za američkog čoveka i koji se protivio ustavnim promenama.
Te ustavne promene odavno se pripremaju u Turskoj. Erdogan, koji je od 2003. bio premijer, sa te pozicije je seo u predsedničku fotelju u avgustu 2014. Već je tada najavio izmene najvišeg pravnog dokumenta kako bi sebi dao više ovlašćenja. On namerava da izmeni ustav i umesto parlamentarnog uspostavi predsednički sistem. Na taj način imao bi neograničenu vlast, a nakon pokušaja puča, u tome ga više niko ne može sprečiti - smatra turski analitičar.

Islamizacija zemlje

NJegove zapadne kolege saglasne su s tim da Erdoganu više ništa ne stoji na putu da postane novi sultan.
- On je islamista, koji podržava Muslimansko bratstvo. Možemo očekivati islamizaciju Turske i izolaciju te zemlje. Pretpostavlja se da će prekinuti odnose sa svim zemljama koje mu se budu usprotivile - navodi britanski analitičar Endrju Mekalister iz Instituta za islamistiku.
On podseća da je Erdogan, otkako je na vlasti, već urušio neke od stubova moderne Ataturkove Turske, poput ponovnog uvođenja hidžaba (tradicionalna turska ženska marama) u škole i druge javne institucije.
Ne treba zaboraviti ni da je Erdogan izgradio sebi palatu Aksaraj (Bela palata) u Ankari, poput pravog sultana. Za nju je potrošio čak 615 miliona dolara. Zgrada je građena pet godina i ima čak 1.000 soba, a nalazi se na zaštićenom zemljištu u spomen-parku posvećenom osnivaču turske moderne države Kemalu Ataturku.
Trospratna vila dominira zapadnim obodom turske prestonice i prostire se na 200.000 kvadratnih metara. Po arhitekturi podseća na period dinastije Seldžuka u periodu od 11. do 13. veka. Zgrada je opremljena podzemnim bunkerima i odbrambenim instrumentima visoke tehnologije protiv sajber-napada i prisluškivanja.

Hoće da istrebi Kurde

Analitičari podsećaju da je Erdogan posle dve godine primirja, 2015. u julu započeo rat protiv Kurda i Radničke partije Kurdistana (PKK), koju smatra terorističkom.
Dosad je više od 3.000 civila je ubijeno u napadima Erdoganove vojske i policije na jugoistoku Turske, pretežno naseljenom Kurdima. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA