Najnovije

NE VERUJE TURČINU: Evo šta je Asad rekao o puču u Turskoj

Predsednik Sirije je za kubanski list dao intervju u kom je otvoreno rekao sve što misli o puču u Tursoj, kao i o Erdoganovoj umešanosti u sukobe u Siriji.

Bašar Asad (Foto: Sana)

Sirijski predsednik Bašar Asad optužio je danas turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana da koristi neuspeli pokušaj vojnog puča da "primeni sopstvenu ekstremističku agendu", koja ugrožava kako Tursku, tako i njene susede. "Erdogan koristi pokušaj puča da primeni ekstremističku agendu, agendu Muslimanske braće u Turskoj", rekao je Erdogan u intervjuu za kubansku novinsku agenciju Prensa Latina, a objavljeno je na Tviter nalogu sirijskog predsedništva. "To je opasno kako za Tursku, tako i za susedne zemlje, uključujući Siriju", istakao je Asad, oštri Erdoganov kritičar. Odnosi između Asada i Erdogana, nekad bliskih saveznika, pogoršani su od početka konflikta u Siriji 2011. godine, navodi Rojters. Zvanični Damask optužuje Ankaru da podstiče građanski rat time što podržava islamističke pobunjenike i dopušta stranim džihadistima da pređu tursku granicu i uđu u Siriju, dok je Erdogan puno puta pozvao Asada da podnese ostavku na poziciju sirijskog predsednika. Asad u intervjuu Prensi Latini nije želeo da odgovori na novinarsko pitanje da li bi želeo da je Erdogan svrgnut sa vlasti u pokušaju puča 15. jula.
"Mi se ne mešamo, ne pravimo greške tvrdeći da bi Erdogan trebalo da ostane ili ode. To je problem Turske i turski narod treba o tome da odluči", istakao je Asad. "Ono što je još važnije od vojnog puča, to su procedure i koraci koje preduzimaju Erdogan i njegova svita", naveo je sirijski predsednik, misleći na mere uključujući masovna otpuštanja sudija i profesora. "Erdogan koristi vojni puč da u Turskoj uvede svoju ekstremističku agendu, agendu Muslimanske braće, a to je opasnost za Tursku i susedne zemlje, među kojima je i Sirija", rekao je Asad. Sirijski predsednik je naglasio da su Turci, Saudijci i Katarci sada izgubili gotovo sve karte na vojnom frontu u Siriji i da im je jedino ostao Alepo u koji je Erdogan u poslednja dva meseca poslao novih 5.000 džihadista. "I to im nije uspelo. Zapravo, naša armija beleži velike pomake u opkoljavanju Alepa i da im se ponude pregovori: ili da se vrate normalnom životu u okviru programa nacionalnog pomirenja ili da napuste grad ili da budu potpuno poraženi. Ne postoji druga mogućnost", naglasio je Bašar al Asad. Izvor: Tanjug/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA