Najnovije

Turski pilot sam doneo odluku da obori Su-24

ANKARA - Turski pilot je u novembru prošle godine sam doneo odluku da obori ruski avion Su-24 koji je, prema verziji turske strane, već napustio vazdušni prostor Turske, izjavio je u četvrtak u intervjuu za Sputnjik zamenik predsednika vladajuće turske Partije pravde i razvoja i poslanik Jasin Aktaj.

Srušeni Su 24 (Foto: news.caravan.kz)

Avijacija Turske je 24. novembra prošle godine oborila ruski bombarder Su-24. U Ankari tvrde da je oboreni avion narušio turski vazdušni prostor. Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da se Su-24 nalazio na nebu iznad Sirije. Poslanik je istakao da je situacija sa oborenim ruskim avionom predstavljala nejasne trenutke za Tursku.
„Naravno da su narušavanje vazdušnog prostora tokom 17 sekundi i ponavljanje takvih narušavanja nedopustivi, ali ostavimo to po strani. Odluka da se avion obori doneta je u vazduhu. Takve odluke donosi pilot i on se rukovodi pravilima primene sile. Međutim, on može sebi da priušti mogućnost da ne obori avion koji je narušio vazdušni prostor na kratko vreme i koji namerava da ga napusti”, rekao je Aktaj.
„Obaranje ruskog aviona, koji je, kao što je bilo jasno, već napuštao vazdušni prostor, izaziva pitanja”, naveo je on. Istovremeno, istakao je da je Turska štitila dejstva svog pilota „da ne bi dovodila u pitanje naša pravila primene sile”.
„Kao krajnji rezultat Turska i Rusija rešile su problem između sebe, hvala Bogu. Ako se izveštaji o hvatanju pilota koji su oborili Su-24 potvrde, to će doprineti boljem odnosu između Rusije i Turske i stimulisati postojeće sporazume između država”, rekao je on, a preneo Tanjug.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA