Najnovije

KIPAR: Grci se potukli sa policijom na skupu “Kosovo je Srbija – Kipar je Grčka“

NIKOZIJA- Na skupu u organizaciji Evropskog fronta solidarnosti sa Kiprom protiv turske okupacije severnog dela Kipra, koji je ove godine održan na temu južne srpske pokrajine Kosova i Metohije došlo je do sukoba policije sa demonstranitama kada je više stotina okupljenih Grka sa Srpskim i Grčkim zastavama pokušalo da probije kordon policije i dođe do graničnog prelaza na teritoriju samoproglašene „Turske Republike Severni Kipar“. Skup je završen mirno ali su nakon održanih govora policajci napadnuti motkama, a na kordon su letele kamenice i baklje.
Protest na Kipru (Foto: Fejsbuk)

Protest na Kipru (Foto: Fejsbuk)

U Nikoziji glavnom gradu Kipra koji je od 1974. godine podeljen na Grčki i Turski deo došlo je do sukoba između policije i demonstranata na skupu protiv turske okupacije koji je ove godine organizovan uz slogan „Kosovo je Srbija-Kipar je Grčka“. Sam skup u organizaciji Evropskog fronta za solidarnost sa Kiprom je počeo mirno ali su nakon završetka obraćanja govornika iz Srbije i Jermenije demonstranti odbili da se raziđu nakon čega je grupa mladića navukla fantomke preko lica i došlo je do sukoba sa policijom koja ih je sprečila da se probiju do Turskog graničnog prelaza takozvane Republike Severni Kipar. Na maršu koji je u prestonici Kipra organizovan protiv turske spoljne politike kao i vojske koja je stacionirana na Severu Kipra, pored Grčkih predstavnika govorili su govornici iz Srbije i Jermenije, a u masi su istaknute Srpske i Grčke zastave.

 „Okupili smo kako bi se setili onoga što je Turska uradila invazijom 1974. godine, da bi se prisetili hiljada žrtava, zverstava, masakra, silovanja, zarobljenih ljudi, nestalih lica, ilegalne okupacije i sistematskog naseljavanja Turaka na severu države koje je rezultiralo u stvaranju jedne pseudo države.  Zemlja je prvo razorena i podeljena na zone da bi nam se sada nametala re-unifikacija. Kakva je to re-unifikacija sa zemljom koja po svakom pravu pripada nama. Takvi koncenzusi su osnova prodaje Kipra i pretstavljaju uvredu za borbu koju su naši preci vodili za svoju nezavisnost“ rekao je Jorgos Giorgoudis i dodao: „Mi ne prihvatamo ni jedno rešenje koje se bazira na Turskoj invaziji od jula 1974. ovde smo da pošaljemo poruku da nema pregovora ili nagodbe kada vam neko okupira teritoriju i to treba da bude princip svuda u svetu. Mi nikada nećemo priznati Sever Kipra kao što ni Srbi neće priznati nazavisnost Kosova i držimo se te politike, nećemo im dozvoliti ni najmanju satisfakciju, kao neko ko je izbeglica sa Severa nikada nisam prešao njihovu granicu iako moja porodica ima kuću na Severu, nisam je prešao jer nikada neću dovoliti da činom stavljanja njihovog pečata na moj pasoš priznam Sever Kipra kao nezavisnu državu. Kada budemo otišli na Sever tada će biti ponovo Grčki.Istorija Grka i Srba je neraskidivo povezana, kada god je Grčki narod gubio teritoriju sledeći na listi u Evropi su bili Srbi, kao što je posle gubitaka Vizantije na red došla Srbija tako su nakon otimanja Kipra od strane Turske, a uz odobrenje članica NATO-a sledeći na red došli Srbi i naša južna pokrajina. Bombardovanje Srbije je podržala turksa vlast, kao što je i priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova po istom principu kao i Sever Kipra, rekao je okupljenima Dragan Pilipović i dodao „Oni su danas toliko arognatni da Erdogan dolazi na Kosovo i daje zvanične izjave da je Kosovo Turska. Ipak ono što oni zaboravljaju je da su Srbi i Grci imali svoje zajedničke pobede, nakon što je Grčka ostvarila nezavisnost od Otomanske imperije ubrzo nakon toga Srbi su se izborili za svoju državu. U Prvom Balkanskom ratu koji su Srbi i Grci ratovali zajedno Turci su doživeli takav poraz da su odbijenu sve do Azije, mi smo ovde da im poručima da nisu uspeli da unište Jermenski narod, da neće pobediti u Siriji, da je Kipar Grčki i da je Kosovo Srbija!“

Okupljeni su u toku skupa pevali himnu Grčke koja je ujedno ista himna koja je u upotrebi kao zvanična himna Kipra, a u toku skupa skandiranu su slogani „Turske trupa napolje sa Kipra“ , „Kosovo je Srbija“ i „Ne zaboravljamo Jermenski genocid“.Okupljenim demonstratima se obratio Ašod Pakraduni jermenskog porekla i rekao „Okupacija Severa Kipra je ilegalna, tako se Turska ophodila kroz svoju istoriju, svaki dolar potrošen na okupiranoj teritoriji je kao potrošen metak za našu braću u Nagorno Karabahu, u Srbiji, Siriji i na Kipru, u ime onih Grka koji su poginuli u odbrani Kipra, u ime Jermena koji su ubijeni u Turskom genocidu mi dajemo reč da nećemo prestati sa našom borbom!“ 

U toku skupa mogla se videti grupa mladići sa maramamanavučenim preko lica i motkama. Skupu se ispred graničnog prelaza pridružio i marš Grčkih studenata protiv Turske okupacije severa Kipra.

Okupljenima se zatim obratio Marios Trasivolu  istakavši da je Turski imperijalizam najveći neprijatelj Grčke, Srbije, Sirije, Jermenije, Libana i mnogih drugih zemalja i da on pravi probleme već preko 6 vekova. „Problem Kupra je samo jedan od mnogih u istoriji, svi moramo biti ujedinjeni i spremni da se borimo sa takvom pretnjom. Kipar je napadnut zbog navodnog ugrožavanja prava Turske manjine od strane Grčke većine. Ipak neki će na teži način naučuti realnost takvih laži, vidimo kako se manjine u nekim zemljama bahato ponašaju uprkos privilegijama koje su bez ikakve zasluge dobili, mi želimo da sačuvamo naš način života videli smo šta neke manjine uradile u Nici. Niko neće braniti našu zemlju ako se mi ne budemo borili“ završio je Marios Trasivolu.„Grčki narod polaže istorijsko pravo na celu teritoriju Kipra. Da bi se povratio suverenitet nad čitavom teritorijom države potrebno je da svaki Grk učini nešto za svoj narod i svoju državu. Prvi korak je uspostavljanje sloge i jedinstva u definisanju zajedničkog cilja, a on je oslobođenje cele teritorije od Turske okupacije“ rekao je Zvonko Mihajlović sa Kosova i dodao: „Rad na tom cilju je vaša ljudska, patriotska, moralna i istorijska dužnost. Tu ne treba ostaviti mesta za podele. Srbi pomno prate sva zbivanja na Kipru i kao bratskom narodu pružamo vam punu podršku sa željom da istrajete i ispunite zacrtani cilj. Sloboda za Kipar.“U masi su bili prisutni baneri sa porukama „Sloboda za Kipar“, „Federalizacija je Tucifikacija“ i “Oslobađanje je jedino rešenja “. Okupljeni su nosile Grčke zastave, ultra-nacionalističke zastave pokreta ENOSIS koji se zalaže za zajedničku državu sa Grčkom, a u prvom redu su bile prisutne zastave Srbije.Nakon govora počeli su incidenti. Posle skoro pola sata incidenata, bacanja kamenica, baklji i udaranja policije motkama za držanje zastava između policije i demonstranata stali su i pripadnici EFSK koji su bili zaduženi za obezbeđivanje skupa i uz pojačanje policije opremljene za razbijanje demonstracija koje je pristiglo, grupa mladića nije uspela da probije policijski kordon i dođe do graničnog punkta samoproglašene Turske Republike Severni Kipar.

Kako za „Pravdu“ kaže Statis Efstatiou jedan od organizatora skupa „Evropski front Solidarnosti sa Kiprom kao i u protekle 2 godine organizuje skup jer se ne mirimo sa politikom da Grci treba da prihvate federalizaciju sa Severom koji je okupirala Turska i želimo da tu poruku raširimo i u ostatku Evrope. Problem Kipra nije odnos Grka i Turske manjine, problem je ilegalna okupacija Turske vojske. Naš marš je išao od centra Nikozije do ulice Lidras gde se nalazi ilegalni turski granični prelaz. Nakon što su završeni govori naših pretstavnika i gostiju iz Srbije grupa nacionalističkih studenata je nasrnula na policiju. Naše obezbeđenje i aktivisti su interevenisali između policije i protestanata kako bi sprečili eksalaciju i dalje nerede“.

Želimo da se zahvalimo prijateljima iz Jermenije, Sirije i naročito našoj braći iz Srbije koji su došli da nam pokažu podršku, naš cilj je da jačamo iz godine u godinu i pokažemo Evropi kakve probleme imaju Grci na Kipru. Srbi imaju prijatelje na Kipru i imaju našu punu podršku po pitanju Kosova- dodao je Statis Efstatiou.

Izvor: Pravda, Foto: Fejsbuk

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA