Najnovije

NATO BESNI: Španci zabranili ulaz američkim, a pustili ruske brodove na Gibraltaru

Tenzije između dva NATO saveznika - Španije i Velike Britanije pojačale su se ove nedelje, nakon što se britanska nuklearna podmornica sudarila sa trgovačkim brodom u blizini Gibraltara.

Admiral Kulakov u Seuti (Foto: sdelanounas.ru)

Madrid je ubrzo zatražio od Londona dodatne informacije o incidentu koji se dogodio 20. jula. "Mi ćemo tražiti pojašnjenja britanskih vlasti", rekao je u četvrtak portparol španskog Ministarstva spoljnih poslova. Španske vlasti su se žalile da ih London nije obavestio o tome da se nuklearna podmornica iz Ratne mornarice Velike Britanije nalazi na vežbama u blizini Gibraltara, britanske prekomorske teritorije, koju Španija smatra svojom. Izgleda da je London smatrao da nema potrebe za tim: "Nismo u obavezi da obaveštavamo španske vladu o kretanju brodova naše Kraljevske ratne mornarice u međunarodnim ili britanskim teritorijalnim vodama", navodi  list Gibraltar Kronikal,  citirajući neimenovani izvor u vrhu vlasti. Gibraltar je postao deo Velike Britanije 1713. godine, a od 1730. postaje britanska kolonija. Madrid od tada pokušava da ga vrati.
U međuvremenu, nekoliko članova britanskog parlamenta pisalo je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, pozivajući ga da obrati pažnju na sve nepouzdanije ponašanje Španije prema Gibraltaru. Poslanici su, kako tvrde mediji, optužili Madrid za „stalne nezakonite upade“ u gibraltarske vode. Oni su se takođe žalili što je Španija zabranila američkim ratnim brodovima da pristaju u luku Gibraltar, ali je dozvolila ruskim brodovima da se snabdeju gorivom u lučkom gradu Seuta, koji se nalazi na oko 20 milja od Gibraltara. Više od 50 ruskih brodova, uključujući ratne brodove, podmornice i amfibijska plovila, pristajalo je u Seuti od 2011. Te posete nisu kršile međunarodno pravo, ali su izazvale gnev Velike Britanije i SAD u jeku sve zategnutijih odnosa Moskve i NATO-a, nakon izbijanja građanskog rata u Ukrajini i prisjedinjenja Krima sa Rusijom. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA