Najnovije

Ovako se Hilari i Tramp spore oko Srba, EU, NATO-a i imigracije!

Donald Tramp i Hilari Klinton, kandidati za šefa Bele kuće, imaju potpuno suprotne vizije. Ne pamti se da su se u američkoj kampanji za novog šefa Bele kuće koplja toliko lomila oko spoljne politike kao sada između kandidata republikanaca Donalda Trampa i demokrata Hilari Klinton. Tramp optužuje bivšu američku šeficu diplomatije da je zaostavština njene politike "smrt, destrukcija, terorizam i slabost". Ona, opet, tvrdi da je uspaničeni svetski lideri zovu i pitaju kako da joj pomognu da zaustavi "razjarenog" oponenta. Usred ratova na Bliskom istoku, novog hladnig rata, bura u Južnom kineskom moru i izbeglica koje tumaraju šrirom planete, kandidati za lidera najmoćnije zemlje nude dve potpuno suprotstavljene vizije sveta. Tramp poručuje da želi da "skine rđu sa američke spoljne politike", a krilatica mu je: "Amerikanizam, ne globalizam". Hilari se, naprotiv, zalaže za američki intervencionizam.
Evo njihovih ključnih stavova o spoljnoj politici SAD.

1. SRBIJA
Povodom godišnjice bombardovanja Srbije kritikovao je bivšeg predsednika Bila Klintona: "Klintonovi su napravili haos na Balkanu i na Kosovu. Pogledajte šta smo napravili Srbiji bombardovanjem sa sigurne visine. Ti isti Srbi su spasavali američke pilote u Drugom svetskom ratu. Velika je greška što smo bombardovali narod koji je bio naš saveznik u oba svetska rata. Klintonovi smatraju to za uspeh, a mene je sramota. Upućujem izvinjenje Srbima za sve greške američke politike, a pre svega Klintonovih", rekao je Tramp. Dodao je da su SAD u borbi protiv terorizma potrebni saveznici koji "imaju ratno iskustvo borbe sa ovim zlom, a to su u Evropi Rusi i Srbi".
Kada je posetila Srbiju kao državni sekretar rekla je: "SAD cene Srbiju kao zemlju koja nema samo ogromnu istoriju, već i ogroman potencijal. Mi smo uvereni da Srbija ne samo da može postati član EU, već i lider, primer u Evropi". Ali, tokom posete Kosovu je istakla da se "o nezavisnosti ovog dela Srbije ne sme ni raspravljati". Za nju, njenu porodicu i američke sugrađana to je, kaže, "više od spoljnopolitičkog pitanja, to je lično pitanje". Kao prva dama, prema 
priznavanju tokom predsedničke kampanje 2008. godine, rekla je da je 1999. godine ohrabrivala supruga Bila da bombarduje Srbiju: "Insistirala sam na bombardovanju", rekla je. Takođe ga je ohrabrivala za napad na vojsku Srba u Bosni 1994. godine.
2. EVROPSKA UNIJA
Predviđa raspad EU. Neposredno posle britanske odluke o napuštanju EU rekao je: "Mislim da će se EU raspasti i pre nego što se misli... Bez rešavanja migrantskog pitanja EU nema šanse... LJudima je dosta", smatra Tramp.
Podržava Evropsku uniju. Zalagala se za ostanak Britanije u EU, ali je posle "bregzita" rekla da poštuje odluku Britanaca. Istakla je, istovremeno, da ostaje posvećena održanju veza kako sa Londonom tako i sa Briselom.
3. RUSIJA
Želi da poboljša odnose s Rusijom. "Moguće je spuštanje tenzija koje imamo sa Moskvom ako nastupimo sa pozicija snage... Kažu da Rusi nisu razumni, nameravam da to proverim", rekao je Tramp. On smatra da je problem što Putin ne poštuje Obamu: "Mislim da bismo se Putin i ja odlično slagali", smatra Tramp. NJemu je čast što je dobio kompliment od Putina koji ga je nazvao "bistrim čovekom punim talenta" i nespornim favoritom u predsedničkoj trci. "Putin se veoma dobro odnosi prema meni. Ruku na srce, i ja se dobro odnosim prema njemu. Smatram da možemo da sarađujemo sa Rusima na obostranu korist", zaključuje Tramp.
Ističe Rusiju kao glavnu pretnju SAD. Smatra da "Rusija želi da promeni granice u Evropi i da okrene evropske zemlje jednu protiv druge, da bi utvrdila Krim kao svoju teritoriju, a zatim će početi da istražuje mogućnost napada na baltičke zemlje". Zauzela bi tvrđi stav protiv Rusije i predsednika Vladimira Putina. Povodom krize u Ukrajini pozvala je lidere zapadnih zemalja da Putinu upute "jasan signal": "Mislim da on može da bude opasan čovek. Čovek kao Putin uvek ide do krajnjih granica", upozorila je. "Moramo sprečiti njegovo nasilje", rekla je. Priznaje, ipak, da je jasno da u sirijskoj krizi "Rusija mora da bude deo rešenja".
4. NATO
Tvrdi da je NATO prevaziđena organizacija i da joj preti raspad. On posebno kritikuje druge članice koje ne učestvuju u finansiranju Alijanse koliko SAD: "Mi ih branimo, a oni nas potkradaju... Ukoliko to dovede do raspada NATO, neka tako bude", rekao je. Članice NATO, posebno na istoku Evrope, uzdrmala je Trampova izjava da NATO ne mora automatski da krene u odbranu napadnutog člana, već da može prvo da vidi šta su te zemlje učinile za SAD i koliko su izdvajale za sopstvenu odbranu.
Dugo je razmatrala mogućnost da njen kandidat za potpredsednika bude penzionisani mornarički admiral DŽejms Stavridis (61), nekad glavnokomandujući savezničkih snaga NATO. Odlučila se ipak za senatora iz Virdžinije Tima Kejna. Za Hilari NATO je "najuspešnija vojna alijansa u dosadašnjoj istoriji". "Čime bismo je zamenili? I kako bismo bez NATO sarađivali sa svojim prijateljima i saveznicima u borbi protiv novih pretnji sa kojima se već suočavamo?", zapitala se Klintonova, suprotstavljajući se Trampovim težnjama o izlasku SAD iz Alijanse.
5. MIGRANTI
Smatra da je neophodno da SAD reše problem ilegalne imigracije. Predlaže podizanje zida duž američko-meksičke granice, jer "Meksiko šalje nasilne kriminalce u SAD da naštete Amerikancima". Zalaže se za deportaciju 11 miliona ljudi koji su ušli ilegalno. Predlaže ukidanje Ustavom garantovanog prava na državljanstvo deci ilegalaca u SAD.
Upozorava da Tramp namerava da oformi "snage za deportaciju miliona ljudi" i da je najbolji način da se to spreči "da mu se ne dozvoli da priđe Beloj kući". Poručila je da će se zalagati za sveobuhvatnu izmenu zakona o imigraciji i da će staviti tačku na napade i racije protiv imigranata.
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA