Najnovije

USTAŠKI SKANDAL VEKA! SPC nemoćna da stopira kanonizaciju Stepinca, krvnik će postati svetac!

Županijski sud u Zagrebu poništio je presudu iz 1946. po kojoj je kardinal Alojzije Stepinac osuđen na 16 godina robije zbog pokatoličavanja Srba i saradnje s ustaškom NDH i Antom Pavelićem, Italijanima i Nemcima tokom Drugog svetskog rata.

Alojzije Stepinac (Foto: Skrinšot)

Ova skandalozna odluka, osim što je vrhunski dokaz da proustaška vlast na čelu s Kolindom Grabar Kitarović veliča i nastavlja antisrpsku politiku, znači da više nema prepreka da se dokazani zločinac proglasi za katoličkog sveca.
Štaviše, stručnjaci su ubeđeni da će Srpska pravoslavna crkva teško stopirati Stepinčevu kanonizaciju!

Pritisak na papu

Sramnu odluku hrvatskog vanraspravnog veća, koja je doneta na ročištu zatvorenom za javnost, obrazložio je sudija Ivan Turudić, uz tvrdnju da je suđenje Stepincu bilo „montirano i političko“ (!?!).
– Dovoljno je pročitati delove zapisnika i videti da je to bila komunistička osveta kardinalu Stepincu i moralna diskvalifikacija Katoličke crkve. Ova presuda ima duboki značaj za hrvatsku istoriju – odvalio je Turudić, dok je Boris Stepinac, nećak koji je tražio reviziju suđenja, poručio da je kardinal bio „pravednik“!?
Komentarišući ovaj skandal, predsednik Srbije Tomislav Nikolić ističe da je to pritisak na papu. Kako kaže, priprema dokaze o Stepincu koje će predočiti SPC i komisiji u Vatikanu.
– Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe. Ako ovako nastavi, iskopaće ponor u koji će upasti i ostati bez podrške civilizovanog i antifašističkog dela čovečanstva. Dobio sam uveravanja od pape Franje da neće biti žurbe s odlukom o Stepincu, jer bi on bio prvi hrišćanski svetac kog SPC ne bi priznala – naglašava Nikolić, dodajući da Stepinac nije osuđen u Hrvatskoj, te Zagreb nema šta da poništava:
– Stepinac je osuđen u Jugoslaviji, a Srbija je naslednik i pravni sledbenik svih Jugoslavija…

Sledi li Pavelić?!

Aleksandar Raković, saradnik Instituta za noviju istoriju, smatra da ovo pomaže Stepinčevu kanonizaciju.
– Talas neoustaštva je preplavio Hrvatsku. Stepinčeva kanonizacija je političke prirode i nema veze s teologijom. Katolička crkva želi da se amnestira za zločine NDH. Treba biti zabrinut jer bi ovo mogao da bude prvi korak i za rehabilitaciju Ante Pavelića, pa čak i za njegovu kanonizaciju – zaključuje Raković.

Komisija daje konačnu odluku

Alojzije Stepinac, podsetimo, ključni je kamen spoticanja u odnosima SPC i Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj. U Rimu je nedavno održan prvi sastanak mešovite katoličko-pravoslavne komisije, kojoj je povereno da zajednički razmotri ulogu Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata. Komisija je osnovana na inicijativu pape Franje.

Činjenice

* Stepinac je 1946. osuđen na 16 godina zatvora zbog saradnje sa ustašama
* Hrvatski Sabor 1992. doneo Deklaraciju o osudi političke presude Stepincu
* 1998. godine papa Jovan Pavle II proglasio je Alojzija Stepinca blaženim * Vatikan 2014. pokrenuo kanonizaciju, ali se tome usprotivila SPC
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA