Najnovije

ZAŠTO VUČIĆ NE MOŽE DA SASTAVI NOVU VLADU: Zapad forsira Zoranu, Rusi hoće Popovića!

Izjava mandatara Aleksandra Vučića da ima velike probleme u sastavljanju nove vlade žestoko je uzdrmala srpsku političku scenu, a u kuloarima se prebrojavaju dosadašnji ministri i Vučićevi bliski saradnici koji nisu po ukusu Zapada i Istoka.

Aleksandar Vučić (Foto: Sinhua)

Većina se slaže u tome da je mandatar u ogromnom procepu da li da prednost da liberalnoj struji u prethodnoj vladi, na čijem čelu je Zorana Mihajlović, ili da zadrži čvrsto jezgro sebi najodanijih ljudi, među kojima su i Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić. Dodatni pritisak vrši i Rusija, koja traži da se u Vladi nađe njihov pulen Nenad Popović.
- Protekla Vučićeva vlada, koja je još u tehničkom mandatu, bila je neki kompromis dveju strana. Činili su je sa jedne strane liberalni prozapadni kadrovi, među kojima je uz Mihajlovićevu bila i Kori Udovički, a sa druge strane bili su Vučićevi ljudi. Sada je situacija mnogo komplikovanija, jer ni mandatar, kako je i sam rekao, ne želi da bude na čelu Vlade protiv koje bi i sam bio, niti pojedine zapadne zemlje žele da vide na ministarskim mestima bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića, kao ni ministra rada Aleksandra Vulina, ali ni još neke Vučiću najodanije ljude - tvrdi izvor  blizak Srpskoj naprednoj stranci.
Nije tajna da Gašić, još iz vremena dok je bio ministar odbrane, nema najbolje odnose sa NATO paktom, dok je Vulin, prevashodno zbog oštrih izjava prema Hrvatskoj, trn u oku Zapadu. 
Izvori tvrde da Vučić velike pritiske trpi i sa ruske strane. Među kandidatima koje Rusi protežiraju je i lider Srpske narodne partije Nenad Popović, za koga se odavno spekulisalo da želi potpredsedničko mesto u Vladi, a najmanje što bi prihvatio jeste to da se nađe na čelu kancelarije za saradnju sa Rusijom, koja bi se našla u okviru nove izvršne vlasti u Srbiji.
Epilog želja jedne i druge strane moglo bi biti Vučićevo odustajanje od premijerske funkcije, a još nije jasno ko bi ga mogao zameniti. U svakom slučaju, niko takvoj, kompromisno sklopljenoj Vladi ne daje šanse da dugo opstane i smatraju je samo prelaznim rešenjem do novih izbora.
Manadatar Vućić izjavio je u subotu u Pančevu da će pokušati da formira Vladu u prvoj polovini avgusta, ali i da ne isključuje mogućnost da će je, zbog problema koji postoje, na njegov predlog formirati neko drugi kojeg će on predložiti. Vučić je rekao da to što Vlade još nema nije hir:
- Pokušaću da je formiram u kratkom roku, ako ne budem uspeo, ne isključujem mogućnost da je neko drugi formira. Imamo probleme, nikakav hir nije u pitanju. Postoje stvari o kojima ne mogu da govorim. Ne želim da formiram Vladu portiv koje bih bio i sam - rekao je Vučić. On je istakao da spekulacije o formiranju Vlade 5. avgusta nisu nimalo osnovane, jer ne želi da se to dogodi na dan stradanja i progona Srba.
- Želim da Vlada bude formirana na dan radosti, jer će građani dobiti Vladu koja će obezbediti najveći rast - poručio je Vučić. Upitan za stranu podršku Vučić je odgovorio da ga ne zanima koga ambasadori podržavaju.

Vulin: Nećemo nikog osim Vučića

Aleksandar Vučić je garant politike u koju verujemo i zbog koje postojimo i Pokret socijalista ne može da garantuje da će podržati bilo kog drugog osim njega za predsednika Vlade Srbije i ne može unapred da kaže da je spreman da bude deo vladajuće koalicije ukoliko nju ne predvodi Vučić, izjavio je predsednik te stranke Aleksandar Vulin. - Ukoliko iz bilo kog razloga Vučić nije spreman da formira Vladu i ukoliko iz bilo kog razloga, uopšte neću da ulazim zašto je to tako i da li postoji mogućnost da se to desi, neko drugi bude mandatar za sastav Vlade Srbije, PS ne može unapred da kaže da će ga podržati i ne može unapred da kaže da je spreman da bude deo koalicije ukoliko nju ne prevodi Vučić - istakao je Vulin. Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA