Najnovije

Islamska država upotrebila svoju najrazorniju bombu u Iraku

BAGDAD- U napadu u Iraku 3. jula Islamska država je, prema pisanju Bi-Bi-Sija, koristila bombu koja je dizajnirana tako da izazove još više žrtava i poseje teror u novim razmerama.

Eksplozija (Foto: Prinskrin)

Dok je zapadni svet ovih dana fokusiran na terorističke napade počinjene na evropskom tlu, daleko najviše žrtava u napadima Islamske države bilo je u Iraku, gde je ta ekstremistička grupa 3. jula izvela i svoj najužasniji bombaški napad, koristeći u bagdadskoj četvrti Karada novu taktiku i najrazorniju bombu.
U tom pokolju neviđenih razmera eksplodirala je bomba u kombiju, a snažna detonacija i naknadni požari ubili su 292 osobe, ranili još nekoliko stotina i potpuno razorili ulicu i nekoliko zgrada u njoj.
Iako istraga u vezi s napadom u Bagdadu i dalje traje, razornost tog napada nagoveštava da je reč o novoj taktici i bombi ID koja je dizajnirana tako da izazove još više žrtava i poseje teror u novim razmerama, navodi Bi-Bi-Si, a prenosi Jutarnji list.
ID je tada prvi put koristila novu taktiku koja im je pomogla da prođu neopaženi kroz kontrolne tačke.
"Tako nešto nikada ranije nismo videli i veoma nas zabrinjava", rekao je izvor Bi-Bi-Sija iz Iraka koji je upoznat s detaljima istrage.
Jedan deo taktike već je poznat odranije i uveliko je raširen u napadima ID u Iraku, a radi se o tome da se eksploziv na mesto napada dopremi vozilom.
Međutim, napad izveden 3. jula razlikuje od uobičajenih po načinu na koji je paklena naprava pozicionirana u kombiju, a i sama bomba je imala drugačiji hemijski sastav, koji nekoliko iračkih stručnjaka naziva "unikatnim".
"Takvu bombu je zaista teško napraviti", kaže stručnjak za eksplozivne naprave upućen u istragu, koji smatra da je naprava razvijena u gradu Faludži u vreme kada je bio pod kontrolom Islamske države.
Prema njegovom mišljenju, "autori" bombe su formulu za njenu izradu pronašli na internetu i zatim prilagodili količine hemikalija kako bi što više smanjili rizik od prerane detonacije, a istovremeno povećali njen smrtonosni učinak.
"Navikli smo na veliku vatru i požare kao posledicu napada, ali hemikalije koje su korišćene u ovom napadu nikad ranije nisu upotrebljene u Iraku. Bilo je to čudno, unikatno i užasno", rekao je za Bi-Bi-Si general Kadim Bašhir Saleh.
Drugi irački stručnjak za bezbednost, Hišam el Hašimi, smatra da je sličan sastav hemikalija u eksplozivu korišćen samo jednom do sada, u napadu koji je izvela Al Kaida 2004. godine.
Ostali stručnjaci sa kojima je novinarka Bi-Bi-Sija stupila u kontakt rekli su da je vrućina izazvana bombom bila "kao na površini Sunca" i istakli da eksplozija nije ostavila vidljivi centar ili krater na mestu detonacije, mada je izazvala sekundarne požare koji su bili najsmrtonosniji.
El Hašimi upozorava i na taktičku stranu napada koja je doprinela velikom broju žrtava u jednakoj meri kao i sam eksploziv, jer je kombi eksplodirao u uskoj ulici u vreme kad je ona bila prepuna ljudi zbog lokalnog festivala.
Razorni efekat bio je pojačan i nizom bezbednosnih propusta, poput činjenice da vatrom zahvaćene zgrade nisu imale put za evakuaciju u slučaju požara.
Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA