Najnovije

SPLETKE: EU komplikuje referendumsku volju i izlazak Britanije iz EU

LONDON- Iako je pre mesec dana Evropski savet imenovao predstavnika koji će u ime EU voditi pregovore sa Londonom, na istu poziciju svog čoveka je juče postavila Evropska komisija

Bregzit (Foto: Pixabay)

Brisel u buduće pregovore sa Londonom oko „bregzita” ulazi taktički oslabljen, nakon jučerašnje iznenadne odluke Evropske komisije (EK) da imenuje francuskog diplomatu Mišela Barnijea za glavnog pregovarača za „bregzit”.
Slabljenje pregovaračke pozicije Brisela povezano je, naime, sa činjenicom da je drugi krak najviše vlasti EU – Evropski savet (ES) već imenovao svog glavnog pregovarača za „bregzit”.
Naime, koliko 24. juna (dan nakon britanskog referenduma o članstvu u EU) Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, postavio je belgijskog diplomatu Didijea Seuvsa za „šefa Specijalne radne grupe za „bregzit”.
Ko će u ime Evrope povesti istorijske pregovore sa Dejvidom Mintom, ministrom novoimenovanog britanskog ministarstva za izlazak iz unije, za sada nije sasvim jasno.
Zvanični London je diplomatski odreagovao na upadljivu gužvu oko glavne evropske pregovaračke fotelje za slučaj „Bregzit”.
Upitan za komentar povodom odluke Žan-Klod Junkera, predsednika Evropske komisije, da postavi Mišela Barnijea za šefa „Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora sa Velikom Britanijom”, portparol britanske vlade izbegao je direktan odgovor.
„Već smo rekli da je važno da se obe strane pripreme za pregovore.
Radujemo se radu sa predstavnicima država članica, ES i EK, kako bi se postigao uredni odlazak Velike Britanije iz EU”, poručio je London, ne spominjući Barnijeovo ime.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA