Najnovije

KLEPER PRIZNAO: Nemoćan sam da promeni Trampovo gledanje na NATO!

Direktor američke obavštajne zajednice DŽejms Kleper izjavio je u Aspenu, u Koloradu, da špijunske centrale SAD i njihovih saveznika iz NATO uznemirene izjavama predsedničkog kandidata Republikanske partije o zapadnoj vojnoj alijansi.

DŽejms Kleper (Foto: Jutjub)

Kleper je u tom gradu nastupio na međunarodnom forumu o bezbednosti i skorisio priliku da otkrije da stavove kolega iz država-članica NATO i da potencira njihovu zajedničku zabrinutost. Dodatno je rekao:
„Kolege su mi u razgovorima priznavale da pažljivo prate šta o NATO govore naši kandidati za predsednika SAD i da ih krajnje brinu neke od tih izjava. Ja sam im na to govorio da cenim njihovu otvorenost i uznemirenost. Izražavao sam nadu da se njihova strahovanja neće opravdati“.
Na ove Kleperove reči je usledio bezmalo kolektivni smeh učesnika foruma. Svima ih je bilo jasno da im je Kleper na suptilan način priznao da je neoćan da „urazumi Trampa“ povodom NATO i da utoliko utiče na tok izborne kampanje u SAD.
Tramp je u intervjuu telekompaniji NBC rekao da se protivi da SAD štite one svoje saveznike iz NATO koji ne plaćaju obaveze koje kao njegovi članovi imaju. Pritom je naglasio:
 „Mnoge zemlje iz NATO na plaćaju alijansi ono što su dužne da plaćaju. Mi im pomažemo besplatno. One su nam već dužne mnogo novca. Taj novac one imaju, ali ne plaćaju zato što misle da smo mi (Amerikanci) glupi“.
U nastavku je podvukao: „Postoje zemlje koje nas naprosto iskorišćavaju. Što se mene tiče, smatram da će one početi da plaćaju ono što moraju kao članice NATO. Kada budu počele da plaćaju – tada ću poverovati u NATO“.
U dokumentu koji su republikanci usvojili u Klivlendu ukazuje se da SAD na odbranu troše četiri puta više novca od Evropljana
Na Trampa je udario i lider demokratske manjine u Senatu SAD Geri Rid koji je rekao: „Naše obavštajne službe moraju da budu veoma oprezne za vreme tradicionalnih brifinga sa predsedničkim kandidatom Republikanske partije za predsednika SAD jer se njemu ne smeju otkrivati tajne informacije“.
Brifinge koje je Rid imao u vidu američka špijunaža tradicionalno drži za predsedničke kandidate dve najveće partije u zemlji mesecima pre izbora da bi bili u kursu događanja u svetu i da bi se „bolje orijentisali u međunarodnim problemima“. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA