Najnovije

SVETSKI BEZBEDNOSNI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Treći svetski rat je odavno počeo, samo se vodi drugim metodama!

Bezbednosni stručnjaci, nakon niza džihadističkih napada u Evropi, upozoravaju da svetski lideri ignorišu činjenicu da je treći svetski rat odavno počeo i to masakrom 132 osobe u Parizu u novembru 2015. Oni ističu da je jedino francuski predsednik Franasoa Oland priznao da svetski sukob traje i naglašavaju da će, dok i drugi lideri to ne uvide, žrtava biti još više.

Treći svetski rat je odavno počeo (Foto: pixabay)

Sukob 21. veka

Oland je, prema rečima analitičara, shvatio da je rat u toku jer se njegova zemlja od prošle godine bar četiri puta našla na meti džihdista. On je u utorak, nakon što su dvojica sledbenika Islamske države (ID) napala katoličku crkvu u Normandiji i svešteniku odrubila glavu nožem, upozorio da islamistička pretnja po celu Evropu nikada nije bila ozbiljnija. - Francuska je u ratu protiv ID. Rat protiv islamskih ekstremista kod kuće i u inostranstvu biće dugotrajan. Naša vlada, suočena sa ovom pretnjom, apsolutno je rešena da porazi terorizam - rekao je Oland u obraćanju preko televizije. Međutim, bezbednosni stručnjaci tvrde da spoznaja jednog političara nije dovoljna. Američki istoričar i vojni komentator DŽozef V. Mikalef kaže da mnogi ne shvataju da je treći svetski rat počeo, jer se oduvek mislilo da će se on voditi između SAD i SSSR, odnosno Rusije, na tlu zapadne Evrope.
- Međutim, u zapadnoj Evropi stalno se događaju džihadistički napadi. Od početka prošle godine oni su učestali i bilo ih je najmanje deset. A baš tako izgleda svetski rat u 21. veku. Nije u pitanju konvencionalni globalni rat kao prethodna dva, iako uključuje slanje trupa širom sveta. U ovom slučaju, protivnik može biti obučeni vojnik iz druge države ili komšija, a može napasti u metrou, prodavnici, na aerodromu... - objašnjava Mikalef.
On dodaje da se čovečanstvo nikad nije borilo u ratu poput ovog. - Naši lideri ne priznaju da će ovo biti rat koji će voditi generacije posle nas i koji zahteva ulaganje značajnih sredstava i velike žrtve. Ovo je rat koji se vodi za opstanak zapadne civilizacije, rat u kojem stara pravila i stari običaji ratovanja više ne važe - kaže američki stručnjak.

Meta - zapadna civilizacija

Prema njegovim rečima, džihadističko nasilje ne može se nazvati muslimansko-hrišćanskim sukobom, ali je činjenica da ID i njemu slične grupe kao neprijatelja vide celokupnu zapadnu kulturu i civilizaciju, uključujući i hrišćanstvo. - Ono što oni žele jeste da zapadnu kulturu zamene islamskom i u tome imaju podršku stotina miliona muslimana širom sveta - tvrdi analitičar.
Obaveštajni podaci, kako kaže, pokazuju da širom sveta postoji oko 100.000 aktivnih džihadista, od kojih 20.000 njih predstavljaju čvrsto jezgro. Postoji dodatnih 300.000 militanata, koji su prošli neku vrstu ratne obuke i pobornici su džihada, ali nisu aktivni. Procenjuje se da je u Evropi oko 20.000 džihadista i simpatizera, a da ih je u SAD 2.000.
Stručnjak ističe da, osim toga, postoji i veliki broj simpatizera džihadističkog pokreta, koji su spremni da ga finansiraju i saglasni su sa njegovim ciljevima, iako ne žele aktivno da učestvuju u nasilju. Poslednja istraživanja govore da je u pitanju do 20 odsto celokupne svetske muslimanske populacije, što je oko 350 miliona ljudi. - S druge strane, procenjuje se da borbu protiv džihadista vodi između 100.000 i 400.000 vojnika, a najveći teret pada na policiju po gradovima jer se islamistički napadi smatraju običnim kriminalom, a ne ratnim dejstvima - zaključuje Mikalef. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA