Najnovije

Skupština: Čak 200 amandmana na izmenu zakona o izgradnji

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije nastaviće sutra rad pretresom oko 200 amandmana na izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji.
Parlament (Foto: Jutjub)

Parlament (Foto: Jutjub)

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kada počne njegova primena, omogućiti da se građevinska dozvola dobije za pet dana, a sve potrebne dozvole na jednom šalteru i u roku od 28 dana umesto dosadašnjih 240. Predložene izmene, prema rečima Mihajlovićeve, daju preglednost i jasne kriterijume i omogućava investitoru, domaćem ili stranom da, kada želi da nešto uradi dolazi na jedna šalter koji će biti u svakoj lokalnoj samoupravi i na tom jednom šalteru dobije inforamcije. Ukoliko već ima informaciju, na taj šalter donosi idejno rešenje, objasnila je Mihajlović. Ona je dodala da su određeni podzakonski akti već pripremljenii, da pocinje i priprema lokalnih samouprava, što će dovesti do promene pogleda na odgovornost. Mihajlović je najavila i da će se sa izdavanjem elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji početi u drugoj polovini sledeće godine. "Deo podzakonskih akata je već spreman, a ostatak će biti završen do 15. februara", rekla je Mihajlović. Poslanici većine tokom načelne rasprave ocenili su da će izmene stvoriti mogucnost otvaranja prostora za gradnju i investiranje u Srbiji, deo opozicije je izneo stav da su rešenja solidna, dok DS smatra da su rešenja loša.
Pročitajte još:Vučić se sutra sastaje sa članom nemačkog parlamenta
Poslanik demokrata Jovan Markovic rekao je da je najveca zamerka te stranke odustajanje od planske dokumentacije, a da je neophodno da se utvrde rokovi do kada će lokalne uprave izraditi planove termoregulacije i sve druge planove koje su bili u obavezi da urade do septembra 2012. “Niste naveli obavezu lokalnih samouprava da taj posao moraju da urade do 1. marta iduce godine i sumnjam da imate viziju kako će se ovaj zakon primeniti. Zato bi bilo dobro da se primena zakona odloži za 1. januar 2016”, rekao je Markovic u parlamentu. Prema njegovom mišljenju, i ukidanje Agencije za prostorno planiranje nije dobar potez i to je ujedno i druga velika zamerka demokrata. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA