Najnovije

DAN POSLE: Šta će Kina preduzeti ako presuda suda UN ugrozi njen suverenitet?

Odnose između Kine i Filipina će odrediti akcije Filipina nakon što presuda UN o sporu u Južnom kineskom moru bude objavljena, piše list Čajna dejli.

Južno kinesko more (Foto: cctv-america.com)

Presuda Haškog tribunala u slučaju protiv Kine, koja će biti doneta na zahtev Filipina, uprkos kineskom prigovoru, biće objavljena 12. jula. Vašington, veliki saveznik Filipna, vršio je javni pritisak na Peking da prihvate presudu Haškog tribunala, kakva god presuda bila. Činjenica da ovaj slučaj dira u suverenitet i ograničava pomorske slobode jedne države naveo je mnoge da nagađaju odgovor kineske vlasti na presudu. Da li će odgovor Kine biti reči ili odlučna reakcija zavisi "isključivo od akcija koju Filipini i druge zemlje budu preuzele zavisno od presude", piše Čajna dejli. Po nekim spekulacijama pomorska vojna vežba Kine koja se održava od 7. do 11. jula predstavlja upozorenje i spremnost Kine da brani svoj nacionali suverenitet. Područje vojne vežbe se prostire od ostrva Hajnan, sve do Ksišna ostrva. U odgovor na ovakve tužbe, Ministarstvo odbrane Kine je u ponedeljak izjavilo da je ovo "regularna vojna vežba i da ja organizovana u skladu sa godišnjim planom".

Takođe je bilo spekulacije da će nakon presude Kina uspostaviti protiv-avionsku identifikacionu zonu, kao i da će poslati trupe na svoje ostrvo Huangjang. - Dosad nijedan kineski zvaničnik nije objavio takve tvrdnje - piše Čajna dejli i dodaje da "Kina nikad nije bila država koja je vršila provokacije i izazivala regionalnu tenziju". DŽin Kanorong, profesor međunarodnih odnosa na kineskom Renmin univerziteu, izjavio je da bi najpametniji pristup Filipina i SAD bio da krenu na "tretman hlađenja" tako što će zaboraviti na presudu i neće je forsirati. Zhang Junše, istraživač na kineskom Institutu za pomorske vojne studije kaže da neki ljudi u SAD žele da ometaju Kinu forsiranjem presude. - SAD nije u potpunosti prihvatio kineske suštinske interese i velike brige i nedavne akcije od strane SAD-a u Južnom kineskom moru su pogoršale uzajamno poverenje sa kineskom vojskom - objašnjava Zhang. Koji sve brodovi će učestvovati u kineskim vežbama u Južnom kineskom moru saznajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA