Najnovije

HAOS NA BLISKOM ISTOKU: Vojska Izraela je na granici svojih mogućnosti

Prema informacijama medija Vice, koje se pozivaju na izraelske zvaničnike, moguća operacija u Pojasu Gaze trajala bi mesecima i zahtevala bi ozbiljno vojno prisustvo.

U međuvremenu, usred značajnog nivoa palestinskog nezadovoljstva na Zapadnoj obali, ID je već na ivici, primetili su američki zvaničnici i izraelski vojnici.

„U ovom trenutku imamo jedan i po front i to je jedan od razloga zašto je teroristička operacija Hamasa bila tako uspešna. „Vojnici koji je trebalo da izađu iz Gaze, bili su na Zapadnoj obali, branili naselja i jurili decu koja bacaju kamenje u DŽenin“, prenosi magazin reči izvora ID.

Sagovornik izdanja smatra da se situacija na Zapadnoj obali svakog trenutka može još više pogoršati.

Jedan od američkih zvaničnika je naglasio da je ta strateška inicijativa trenutno u rukama libanskog pokreta „Hezbolah“. Izrael je prinuđen da reaguje na napade iz pojasa Gaze, situaciju na Zapadnoj obali i moguće mere „Hezbolaha“ i Irana.

Palestinsko-izraelski sukob je vezan za teritorijalne interese strana i decenijama je bio izvor tenzija i oružanih sukoba u regionu.

Novi talas sukoba počeo je nakon što je Izrael 7. oktobra ujutro bio izložen raketnom napadu bez presedana iz pojasa Gaze.

Nakon masovnog granatiranja, borci Hamasa prodrli su u granična područja na jugu jevrejske države. Vojno krilo pokreta – „Brigade Al-Kasam“ – saopštilo je da sprovodi operaciju „Potop Al-Aksa“.

Kao odgovor, izraelska vojska je pokrenula operaciju Gvozdeni mačevi u Pojasu Gaze. Nekoliko dana nakon napada, Tel Aviv je preuzeo kontrolu nad svim naseljima na granici i počeo da izvodi vazdušne napade na objekte, uključujući civilne, na teritoriji enklave.

Osim toga, Izrael je najavio potpunu blokadu Gaze: obustavljene su isporuke vode, hrane, struje, lekova i goriva.

RAKETNA PALJBA: Brojne rakete pogodile region Tel Aviva (VIDEO)

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA