Najnovije

BLER ĆE ODGOVARATI ZA RATNE ZLOČINE? "Svet je bolje mesto bez Sadama Huseina"!

Nekadašnji britanski premijer Toni Bler, koji je juče maltene i zvanično proglašen jednim od najvećih krivaca za započinjanje rata u Iraku, i dalje uporno brani svoje stavove, umesto da se izvinjava za greške koje su rezultovale stotinama hiljada izgubljenih života.

Theguardian.com

- Svet bi bio u goroj poziciji da nismo doneli odluku da napadnemo Irak - bez trunke kajanja istakao je Toni Bler na jučerašnjoj konferenciji za štampu.
Kako je rekao, uprkos katastrofalnim posledicama, uklanjanje Sadama Huseina, je značajno uticalo na region, prenosi Bi-Bi-Si.
- Iako je bilo nekih grešaka, tvrdim da je koalicija sa SAD bila prava - rekao je Bler, i čak dodao da "nije napravio nikakve brzoplete odluke za ulazak u rat".
S druge strane, jučerašnji izveštaj lorda DŽona Čilkota potvrdio je da je Toni Bler na osnovu "neproverenih dokaza, koji su se ispostavili kao netačni, ubedio parlament Velike Britanije da izglasa početak invazije na Irak".
- Mogu da žalim zbog greški i mogu da se kajem zbog mnogih stvari, ali generalno verujem da bismo bili u mnogo goroj poziciji da nismo napali Irak. Da je Husein ostao na vlasti vratio bi se svom programu izrade oružja za masovno uništenje. A da je ostao do Arapskog proleća 2011. godine pokušao bi i da se zadrži na vlasti, na isti način na koji je to učunio sirijski predsednik Bašar al Asad - naveo je Bler.

Irački rat: Kratko podsećanje
SAD, koje su predvodile invaziju na Irak u martu 2003. godine, izgubile su 4.487 vojnika. Cifre ubijenih Iračana variraju od 130.000 do 600 hiljada ljudi. Rat je trajao šest nedelja, a rezultirao je svrgavanjem iračkog predsednika Sadama Huseina, njegovo odvođenje u SAD i pogubljenje u američkom zatvoru. To je presedan u modernoj svetskoj istoriji - da jedna država svrgne predsednika druge zemlje, odvede ga u zatvor i pogubi.
Husein je optužen za posedovanje oružja za masovno uništenje, kao i hemijskog naoružanja koje je navodno koristio nad civilima. Nakon njegovog svrgavanja, nikakvo oružje u Iraku nije pronađeno.
Od tada, Irak je postao zemlja u kojoj vladaju anarhija i verski sukobi, kao i jedno od najvećih utočišta terorista iz Islamske države. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA