Najnovije

Sa Tačijem ni reč o vojsci

Nijedan predstavnik liste "Srpska" koji je u Vladi ili Skupštini nije razgovarao s Hašimom Tačijem o formiranju vojske Kosova, u to sam siguran. Neka Tači kaže s kim je vodio takve razgovore - kaže, za "Novosti", predsednik liste "Srpska" Slavko Simić, povodom izjave predsednika lažne države da je s "predstavnicima Srba razgovara kako bi i srpska zajednica bila integrisana u proces formiranja vojske".

Foto: JuTjub

Simić dodaje da "Srpska" nije obavezana koalicionim, niti nekim drugim dogovorom da ovo pitanje razmatra s partnerima iz albanskih stranaka, kao i da nije dobila mandat od naroda da se bavi tom temom. Na drugoj strani, Tači je naveo da "nisu iscrpljene sve mogućnosti postizanja dogovora sa listom 'Srpska'" i da se radi na formiranju "multietničkih snaga".
- Ovakve izjave mogu da dovedu do frustracija kod pripadnika srpske zajednice i moguće je da je njihov cilj da se unese nestabilnost unutar naših redova. Pitanje vojske reguliše Rezolucija SB UN koja je na snazi, pa ako je njihova želja da se nešto menja, neka se konsultuju sa onima koji stoje iza te rezolucije, Beogradom i SB - kaže Simić.
Što se tiče stava Beograda, on je poznat: po Rezoluciji 1244, jedine oružane snage koje mogu biti na KiM su Kfor i Vojska Srbije, uz odobrenje Kfora.
Podrška stranaca
Prema kosovskom ustavu, oružane snage ne postoje, već samo bezbednosne, pa da bi Kosovo dobilo vojsku, neophodni su i glasovi srpskih poslanika. Simić kaže da Priština ima podršku ključnih faktora međunarodne zajednice da oformi oružane snage, ali ne veruje da bi stranci podržali da se vojska osnuje izvan ustavnog okvira.
Izvor: Novosti.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA