Najnovije

Pučisti hteli Akina Ozturka za predsednika

Organizatori pokušaja vojnog puča u Turskoj su nameravali da za predsednika zemlje postave bivšeg glavnog komandanta Ratnog vazduhoplovstva Akina Ozturka, javili su turski mediji, pozivajući se na izvore u tužilaštvu.

Puč u Turskoj (Foto: Jutjub)

Mediji navode da su učesnici vojnog puča otkrili spisak sa imenima lica koja je trebalo da zauzmu čelna mesta u državi, a Ozturk je trebalo da postane predsednik, preneo je Sputnjik.
Ozturk nije priznao krivicu za učešće u pokušaju vojnog udara.
Vojni puč, koji je pokušan u noći između 15. i 16. jula, a za koji Ankara krivi muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD, poremetio je odnose Turske sa SAD.
Ankara upozorava Vašington da će njihovi odnosi biti još više pogoršani ukoliko SAD ne izruče Gulena, podsećaju lokalni mediji, a prenosi Tanjug.
Kalin: Turska očekivala podršku Zapada
Turska je očekivala podršku svojih zapadnih saveznika nakon pokušaja puča, ali nijedan predsednik neke zapadne zemlje nije posetio Tursku od tada, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.
Prema njegovim rečima, normalno je što Turska „traži druge opcije” odbrambene saradnje, jer nije dobila očekivanu podršku zapadnih prijatelja i saveznika NATO posle pokušaja puča u julu.
Kalin je novinarima rekao da Turska još očekuje pozitivne korake EU o viznoj liberalizaciji, ali da ne namerava da promeni svoju poziciju povodom terorizma, prenosi Rojters.
On smatra i da Turska preduzima normalne korake da osigura da se pokušaj puča više nikad ne ponovi, te da nije korektno što zapadni mediji te napore Turske nazivaju čistkama, prenosi Tanjug. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA