Najnovije

IZA KULISA ISTORIJSKOG SUSRETA MOSKVE I ANKARE: Evo zašto je Putin hladno primio Erdogana!

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin pripremio je u Sankt Peterburgu hladnu dobrodošlicu turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu, sa kojim je obnovio ekonomske veze.

Putin i Erdogan (Foto: kremlin.ru)

To je bio njihov prvi susret nakon što su pre osam i po meseci turske snage oborile ruski vojni avion nad Sirijom, što je izazvalo prekid odnosa dve zemlje. Očekivalo se, kako ruski mediji prenose, javno izvinjenje za rušenje "suhoja", međutim Erdogan ga nije ponudio.

Prema navodima ruske štampe, sastanak dvojice lidera, koji je ocenjen kao istorijski budući da su dve države obnovile odnose, započeo je rukovanjem i potpuno hladnim prijemom. Novinari iz čitavog sveta koji su se okupili u Sankt Peterburgu kažu da je Putin delovao toliko nezainteresovano da je Erdogan morao da mu se izvini što mu oduzima vreme.  

- Znam da smo se dogovorili da se sretnemo sledećeg meseca na samitu G20. Međutim, kao što znate, u našoj zemlji se dogodilo mnogo toga, pa smo morali da promenimo planove. Hvala vam što ste odvojili vreme da me primite sada, u ovako kratkom roku. Naši odnosi su počeli da se kreću u pozitivnom pravcu, pa sam siguran da ćemo uspeti da ih još više ojačamo - rekao je Erdogan.

On se krajem juna u pismu izvinio Putinu za rušenje ruskog aviona nad Sirijom, međutim uprkos očekivanjima da će to juče uraditi i javno, taj događaj nije ni pomenuo. Umesto toga, on je Putinu javno izrazio ljubav.

- Mom velikom prijatelju Putinu želim da kažem hvala i pred svima izrazim veliko poštovanje i ljubav prema njemu - istakao je Erdogan.

S druge strane, Putin je turskom predsedniku uputio reči podrške u borbi protiv onih koji su pučem pokušali da dođu na vlast i najavio da će obnoviti ekonomsku saradnju sa Ankarom.

- Biće nastavljeni energetski projekti, između ostalog i gradnja gasovoda Turski tok, kojim bi ruski gas preko Turske i Grčke stizao u ostatak Evrope. Rusija će obnoviti i čarter letove za Tursku kako bi ruski turisti tamo mogli da letuju, a podići ćemo i ekonomske sankcije. Imaćemo odnose kao pre krize - izjavio je Putin.

Prema njegovim rečima, dvojica lidera razmenili su mišljenje o situaciji u Evropi, ali detalje o tome nisu izneli. Takođe, složili su se da zajedničkim naporima pokušaju da okončaju konflikt u Siriji, ali je Putin naglasio da o tome tek sledi dug razgovor.

Ruski analitičari ocenjuju da je Erdogan posetom Sankt Peterburgu želeo da pošalje jasnu poruku EU i SAD da se okreće ka Rusiji.

- Nakon što je javno izjavio da su SAD umešane u pokušaj puča u Turskoj, Erdogan ne krije da namerava da im okrene leđa. Isto namerava da uradi i sa Briselom, koji je Tursku ostavio da čeka 53 godine na ulazak u EU. NJegova poseta Putinu zato je više simbolična nego bilo koja dosad - objašnjava ruski politikolog Konstantin Kovalenko.

On, međutim, dodaje da je Putin veoma svestan onoga šta Erdogan pokušava, te da je to jedan od razloga za hladan prijem.

- Ruski predsednik nikad neće zaboraviti rušenje "suhoja". To je jasno pokazao i juče na sastanku sa Erdoganom. Ekonomske veze dve zemlje biće obnovljene, međutim od turskog stanovišta prema Siriji zavisiće mnogo toga - zaključuje Kovalenko.

Redžep Tajip Erdogan molio je juče Putina da nastave sa projektom izgradnje gasovoda Turski tok, tvrde izvori iz Kremlja za ruske medije. Oni dodaju da je turski predsednik bio uplašen da će Putin od toga odustati jer se sa bugarskim premijerom dogovorio da nastavi projekat Južni tok.
- Spremni smo da odmah preduzmemo korake za implementaciju projekta Turski tok. Ne postoje nikakve prepreke da se to realizuje - rekao je Erdogan Putinu.
On je dodao da Turska kupuje najveće količine gasa od Rusije, a od početka godine uvezla je 1,25 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.
- To ukazuje na značaj Turske kao ekonomskog partnera u ovoj sferi - izjavio je predsednik Turske.  Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA