Najnovije

VULIN: Prvi zadatak nam je promena minimalne cene rada

BEOGRAD - Već ove nedelje počeće razgovori o ekonomskim mogućnostima za promenu minimalne cene rada, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin (Foto: Jutjub)

"Zakonski rok za donošenje cene rada je 15. septembar, mi ćemo ispoštovati sve zakonske rokove i, uostalom, to je zadatak koji sam dobio od predsednika vlade kao prvu stvar koju Ministarstvo rada mora i treba da uradi, da krene u pregovore po pitanju povećanja, odnosno određivanja minimalne cene rada", rekao je Vulin.
Precizirao je da će on, kao predsednik Socijalno-ekonomskog saveta, koga čine predstavnici reprezentativnih sindikata, poslodavaca i Vlade, zakazati sednicu kolegijuma već ove nedelje i da će se odmah početi sa razgovorima kakve su ekonomske mogućnosti da dođe do povećanja minimalne cene rada.
Ministar Vulin je dodao da će se razgovarati sa poslodavcima, u kojoj meri oni mogu da prihvate povećanje cene, kao i sa sindikatima, šta oni misle da je u ovom trenutku potrebno,
On je naglasio da politika nove vlade predstavlja nastavak politike prošle, u smislu da će voditi računa da najsiromašniji budu zaštićeni i da se stalno povećava kvalitet života i ekonomska snaga ljudi, ali - podvukao je Vulin - na realnim osnovama.
"Koliko zaradimo, toliko možemo da delimo. Minimalna cena rada, o njoj se mora razgovarati i ona ne sme da bude prevelik teret za poslodavca, kao što ne sme da bude nedovoljna za život radnika. To se mora postići u dogovoru između socijalnih partnera, sindikata, poslodavaca i naravno države, koja je takođe poslodavac i koja ima značajan broj zaposlenih koji primaju minimalnu cenu rada", rekao je Vulin.
Prema njegovim rečima, minimalna cena rada je nešto čemu se ne možete radovati. 
"U razvijenim ekonomskim sistemima, minimalna cena rada, kao zaštitni mehanizam - ne postoji. Tamo gde postoje ekonomski problemi, ona postoji. Ali ona je dobra, u smislu da zaštiti čoveka, da zaštiti dostojanstvo radnika", rekao je ministar.
On je ponovio da je zakonski rok za donošenje cene rada je 15. septembar, da će se taj rok ispuniti, te da je zadatak koji je dobio od predsednika vlade kao prvu stvar koju Ministarstvo rada mora i treba da uradi - da krene u pregovore po pitanju povećanja, odnosno određivanja minimalne cene rada. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA