Najnovije

EL KOMANDANTE: Kastro proslavio rođendan gurajući prst u oko Americi!

HAVANA - Bivši kubanski lider Fidel Kastro zahvalio je Kubancima na počastima koje su mu ukazali povodom 90-og rođendana koji danas obeležava, a u autorskom tekstu koji je tim povodom objavljen u državnim medijima je, takođe, kritikovao starog neprijatelja - Sjedinjene Američke Države, javlja Rojters.

Fidel Kastro (Foto: Sinhua)

Kubanci su ovog meseca odali niz počasti svom penzionisanom "istorijskom lideru" koji je predvodio revoluciju 1959. i izgradio komunističku državu na pragu SAD, preživevši pri tom, kako tvrdi, stotine pokušaja atentata, navodi britanska agencija.
Protekle noći su hiljade ljudi plesale uz zvuke latino muzike u kubanskoj prestonici, na ogromnoj uličnoj žurci u njegovu čast, a muzički bend mu je u ponoć uživo izveo rođendansku pesmu uz vatromet s druge strane zaliva.
"Želim da izrazim duboku zahvalnost za izraze poštovanja, čestitke i poklone koje sam dobio ovih dana, što mi daje snagu da razmenjujem ideje", napisao je Kastro u danas objavljenom autorskom tekstu.
On je, međutim, u istom tekstu kritikovao američkog predsednika Baraka Obamu zbog govora koji je u maju održao prilikom posete Hirošimi.
"Tada je Obama izostavio da zatraži oproštaj za ubijanje stotina hiljada ljudi", primetio je nekadašnji "El Komandante".
Mnogi Kubanci smatraju da Fidel više ne ide u korak s vremenom te da je znatno pragmatičniji njegov mlađi brat Raul, koji ga je zamenio na vlasti 2008, ali Fidelovi sunarodnici i dalje nastavljaju da ga za rođendan obasipaju počastima raznih vrsta - od izložbe fotografija o njegovom životu do najduže cigare na svetu, od 90 metara, napravljene njemu u čast. 
Fidelu Kastru je 90. rođendan danas čestitao i predsednik Rusije Vladimir Putin, istakavši njegovu posvećenost kubanskom narodu i ulogu u razvoju odnosa između zvanične Havane i Moskve, saopštio je Kremlj.
Fidel Alehandro Kastro Ruz, kubanski revolucionar, bivši generalni sekretar Komunističke partije Kube, predsednik i premijer Kube, koga Kubanci zovu jednostavno Fidel, sa svih funkcija zvanično se povukao 2008, nakon što je teško oboleo, a vlast je prepustio svom bratu Raulu.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA