Najnovije

Bajden ide kod Erdogana, Turci se nadaju izručenju Gulena!

Potpredsednik SAD DŽozef Bajden sastaće se sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u avgustu tokom posete toj zemlji, saopštila je Bela kuća.

DŽozef Bajden i Redžep Tajip Erdogan (Foto: Sinhua)

Bajdenova poseta 24. avgusta biće prva poseta jednog visokog američkog zvaničnika od neuspelog puča u Turskoj 15. jula.
Turski mediji pišu da je premijer Turske Binali Jildirim rekao da se američko stanovište popravilo kada je reč o turskom zahtevu za izručenjem muslimanskog klerika Fetulaha Gulena koji živi u SAD a za kog Ankara tvrdi da stoji iza pokušaja puča. 
Gulen je u petak u tekstu objavljenom u francuskom listu "Mond" napisao da traži "međunarodnu istragu" o pokušaju puča, obećavši "potpunu saradnju". 
Turska, koja traži izručenje Gulena koji je u egzilu u SAD od 1999. godine, smatra da je propovednik organizovao neuspeli državni udar u kojem je poginulo više od 270 osoba. 
Gulen negira bilo kakvu umešanost, a napisao je da je spreman da se sam vrati u Tursku ukoliko se utvrdi "deseti deo optužbi" na njegov račun. 
Mediji navode da je pripremljen zvaničan zahtev za privremeno hapšenje turskog propovednika u izgnanstvu u SAD Fetulaha Gulena osumnjičenog za puč u Turskoj. 
U zahtevu Kancelarije glavnog tužioca u Istanbulu navedeno je da je utvrđeno da je pokušaj državnog udara izveden po nalogu Gulena. 
Zahtev je predat turskom Ministarstvu pravde, nakon čega će biti upućen američkim vlastima. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA