Najnovije

ŠEŠELJ O TRETIRANJU SRBA U HAGU: Trovali su nas hranom i radioaktivnim materijalima!

Vođa radikala tvrdi da je tačno da Karadžića ubijaju u Hagu, da optuženici borave u lošim uslovima, jedu hranu koja stoji 6 meseci, te da su zidovi puni kancerogenih materija.

Šešelj o tretiranju u Hagu (Foto: Sinhua)

- Ustajao vazduh, radioaktivni materijali u zidovima, hrana stara pola godine - ovim rečima jedan od najpoznatijih haških optuženika Vojislav Šešelj opisuje uslove u kojima borave Srbi osuđeni pred haškim tribunalom.
Advokat Borivoje Borović tvrdi da oni bukvalno mole boga samo da ostanu živi, a probleme na koje se Radovan Karadžić žalio smatra njihovom svakodnevicom.
Kako je otkrio brat Radovana Karadžića, Luka, bivši predsednik Republike Srpske žalio se i zatvorskoj upravi u Hagu i Ujedinjenim nacijama na prašinu u ćeliji, za koju se utvrdilo da potiče od čestica staklene vune kojom su obložene ventilacione cevi, a koje su razorne po disajne organe.
- Istina je to na šta se Radovan žali, u ćelijama se konstantno stvara neverovatan talog prašine za koju se ne zna odakle potiče. Zatvorenici su izloženi i radioaktivnim materijalima, a to sam video kada sam tražio da probiju zid između dve prostorije koje su mi pripadale. Tu je bilo više čelika nego betona, sam materijal koji je radioaktivan – objašnjava Šešelj.

Doktor Mengele

On smatra da Hagu može zahvaliti za kancer. - Haškog lekara Halkea zvali smo doktor Mengele. Na naše zdravstvene probleme ne reaguju, sve leče paracetamolom. Na moje zahteve da odem na kolonoskopiju reagovali su tek posle godinu dana kada mi je nađeno sedam polipa na debelom crevu od kojih je na tri ustanovljen kancer, a dva su u tom trenutku već probila trbušni zid – priča Šešelj. - Vrlo je sumnjivog kvaliteta, priprema se pa zamrzava. Onda je odmrzavaju posle 6 meseci i to nam daju da jedemo. Osuđenici moraju ili da kuvaju sami ili da jedu iz konzervi. Ja sam morao da je jedem i posle svakog obroka osećao sam neverovatnu slabost.

Osuđeni na smrt

Advokat Borivoje Borović, koji ima četiri godine haškog iskustva, tvrdi da su svi Srbi osuđeni pred Hagom osuđeni gotovo na smrt. - Uslovi u kojima borave naši osuđenici su apsolutno nehumani, oni bukvalno mole boga da samo ostanu živi! Pošto sam odlazio u posete, onda mogu i sam da posvedočim da je vazduh u tim prostorijama vrlo čudan. Prosto vam ne mogu objasniti kakav je. Nije to samo zagušljivost. Ne može se normalno disati – otkriva Borović.
Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA