Najnovije

VRHUNAC CINIZMA: Evo šta je Bajden poručio žrtvama bombardovanja

Potpredsednik SAD DŽozef Bajden danas je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Akleksandrom Vučićem rekao da želi da iskoristi tu priliku i izrazi saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje voljene u NATO kampanji.

Vučić dočekao Bajdena, unuka oduševljena (Foto: Vlada Republike Srbije)

"SAD i Srbija, naravno,  ne slažu se oko svakog pitanja, ima mnogih ožiljaka i rana koje su žive iz 90'ih godina, ali ja se nadam da ćemo preduzeti korake i da će to učiniti i nove generacije, te da će ceo region biti obeležen ekonomskim rastom", izjavio je Bajden. Veoma cenim vašu izjavu da ćete preuzeti odgovornost za ono što je pogrešno rađeno u prošlosti, dodao je obraćajući se Vučiću, uz nadu da će to uraditi i druge zemlje u regionu. "I to je važan korak ka izlečenju", poručio je Bajden i dodao: "Hteo bih da izrazim saučešće svim porodicama koje su izgubili svoje voljene u NATO kampanji". 
Ovim je američki potpredsednik verovatno pokušao da "pokrije" medijska podsećanja, aktuelna ovih dana, o stvarima koje je govorio tokom agresije svoje zemlje na Srbiju, kao što je rečenica koju je u to vreme najčešće ponavljao: "Srbi su nepismeni, degenerici, silovatelji, ubice beba, kasapini i agresori". Neki momenti naše zajedničke istorije bili su izuzetno bolni, rekao je Bajden i dodao da je srećan što je u odnosima Srbije i SAD otvoreno novo poglavlje.

Region i tapkanje premijera po glavi

Bajden je rekao da je ujedinjen i miran region "Zapadnog Balkana" izuzetno bitan za celu Evropu, a u tom smislu je govorio o značaju Srbije za region. 
"Srbija predstavlja ključni kamen temeljac politički i ekonomski za ceo reigon i liderstvo Srbije je izuzetno važno za ovaj deo Evrope", poručio je Bajden i dodao da izuzetno poštuje i vođstvo Aleksandra Vučića, koje je pokazao, kako je rekao, u važnim situacijama. "Gospodine premijeru, prešli ste ogroman put da biste svoju zemlju učinili pobednikom na mnogim poljima. I predsednik Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste pokazali u mnogim trenucima, posebno u odnosima sa Hrvatskom", rekao je Bajden, obraćajući se Vučiću. "Pohvalio sam premijera da je učinio napore na širem pomirenju u regionu, mislim na posetu Srebrenici i potpisivanje Deklaracije sa Hrvatskom, za šta treba puno političke hrabrosti i liderstva", rekao je potpredsednik SAD-a.
On je istakao da Srbija mora da bude deo demokratske Evrope, a da je, kako kaže, protekle tri decenije gledao i sve susede Srbije „Hrvatsku, Kosovo i druge u okruženju".  Potpredsednik SAD-a je dodao i da je njegova zemlja posvećena podršci narodu Srbije i načinu njenog daljeg naprtka. "To ne činomo zato što smo plemeniti, već zato što je u interesu SAD da Srbija napreduje", kazao je Bajden i dodao: "Ja zaista u to verujem". Srbija, prema njegovim rečima, jednostavno mora da bude demokratski deo EU, jer je to u interesu Srbije i Evrope, kao što je u interesu Evrope da bude "jedinstvena i u miru". "Mi radimo na tome da promeni te okolnosti i pretvorimo u realnost. Srbija je uspešna, ima svoje liderstvo i to je od ključne važnosti", kazao je Bajden. Bajden je rekao da je sa premijerom Vučićem razgovarao o unapređenju partnerstva dveju država, o načinu kretanja napred, o razgovorima Beograda i Prištine u Briselu. "Ništa nije jednostavno, trebaće jako puno rada i puno političke volje, ali mislim da ćete vi nastaviti da ovu situaciju dalje unapređujete", kazao je Bajden i dodao da je to tim pre jer su, kako je rekao, obe strane opredeljene napretku.

Investicije idu samo demokratskim zemljama

Bajden je rekao da je druga važna stvar za Srbiju da nastavi putem reformi, te da postoje određeni uslovi kada globalne kompanije hoće da investiraju, a hoće samo u zemljama gde postoji demokratija, a ne u totalitarnim režimima. U SAD, tvrdi, postoji interesovanje za direktne investicije u Srbiju. "Imate talentovano stanovništvo i  budućnost koja daje nadu i zato SAD stoje iza toga da pomognu na putu Srbiji ka EU i reforme koje je usvojila vlada. Predviđanje većeg rasta znači još veće investicije iz SAD", rekao je. Ukazao je da su SAD omogućile hiljade novih mesta u Srbiji i to će rasti kako budu rasle naše ekonomske veze.  "Ja vam čestitam i želim da Srbija otvara nova poglavlja za pregovore sa EU. To su važni koraci, a vladavina prava je kičma svih uspešnih demokratija, a jednostavno ekonomski napredak ide sa demokratijom", rekao je. On je istakao da su sloboda štampe i slobodno izražavanje veoma važni na putu ka boljem životu, te da glas građanskog društva mora biti stimulisan i ohrabren. 

Kratko o bezbednosti i vojsci

Bajden je kazao da su SAD i Srbija upostavile novi sporazum o ekstradiciji koji će omogućiti bolju saradnju naših dveju zemalja u oblasti policije i sprovođenja zaona. "Postoje određene međunarodne norme koje se moraju poštovati. Ovaj sporazum će omogućiti bolju saradnju i pomoći će rešavanju sve više rastućem pitanju bezbednosti. Naše vojske se bore protiv Islamske države, a mi pomažemo Srbiji da se bolje opremi vojno i da bude u stanju da sarađuje sa NATO", kazao je Bajden.

Oduševljen dobrodošlicom

On je takođe zahvalio za dobrodišlicu. Potpredsednik SAD-a našalio se danas kako njegova unuka posle dobrodošlice kakva mu je priređena u Beogradu misli da je on neki mnogo bitan lik.
"Da vam se zahvalim za dobrodišlicu na aerodromu. Učinili ste mojoj unuci da veruje da sam ja jako važna ličnost", rekao je Bajden na pres konferenciji sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Pre toga, dok je premijer Srbije govorio kako se nada da njegov gost vreme koje je proverio u Srbiji neće smatrati izgubljenim i "protraćenim", Bajden je ubedljivo odmahivao glavom, želeći da stavi do znanja da to nije slučaj. "Rekao sam dok smo se vozili kako smo dobili divnu dobrodošlicu. Stajali smo na platformi kada sam rekao da će vaši vaterpolisti stajati na istoj takvoj kao mi“, rekao je Bajden komentarišući dešavanja na Olimpijskim igrama.
Bajden je ispričao i anegdotu o svom prvom putovanju u Jugoslaviju, kada se u Splitu susreo sa Titom.  
Izvor: Tanjug/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA