Najnovije

KO ĆE STATI OVOME NA PUT? Radnici Srbije bez slobodnih dana, porodilje dobijaju otkaze, zakidanje na platama, mobing...

Otvorili Pandorinu kutiju! Nakon što je bivša radnica marketa „Sunce“ ispričala kakvu je torturu i maltene reketiranje trpela mesecima od poslovodstva tog trgovinskog lanca, redakciji "Alo" juče se javilo još nekoliko bivših radnika te firme, koji su opisali kako se sa njima nekorektno postupalo.

Poslovnost (Foto: pixabay.com)

Kako tvrde, na jedan slobodan dan su ponekad čekali i po tri i po meseca, a šefovi su im plate isplaćivali u manjem iznosu od predviđenog!
Beograđanka Tatjana Vasiljević, samohrana majka sedmogodišnje devojčice, koja je radila u novobeogradskom objektu „Sunca“ u Vojvođanskoj ulici, kaže da joj je šefica u tom marketu otvoreno rekla da na slobodne dane može da zaboravi.
- Čitava tri i po meseca sam radila bez slobodnog dana, a kada sam pokušala da se pobunim, šefica mi je samo odbrusila da to što mi je menadžer rekao da ću imati bar jedan slobodan nedeljno ne znači ništa i da na to mogu da zaboravim. Naravno, to što sam radila prekovremeno, po sedam dana u nedelji, nije mi dodatno plaćeno. Naprotiv, dešavalo se da mi umesto 6.779 dinara daju u koverti 5.000, pa se onda preganjam sa njima za ostatak i na kraju mi ipak ostanu dužni 779 dinara - navodi Tatjana, koja je i poslednju isplatu dobila za 4.800 dinara manju, te i dalje čeka ostatak svog novca.
Zbog trudničkog kažnjena sa 15.000
S novinarima kontaktirala je i jedna od bivših rukovodećih osoba u „Suncu“, koja je, kako kaže, provela šest godina u toj kompaniji. - Ne možete ni zamisliti šta se tamo dešava, ja sam sedam meseci radila bez slobodnog dana i, naravno, nisam dobila veću platu za to, ali sam zato svakog meseca bila kažnjena zbog manjkova. Kada sam otišla na trudničko bolovanje, bila sam kažnjena sa 15.000 i šest meseci sam čekala overu papira za banku, za kredit. Takođe, neki rukovodioci zaposlene ponižavaju do te mere da ih nazivaju teletabisima - prenosi sagovornica. Ovo nisu izdvojeni slučajevi u Srbiji, podsećamo na pojavu mobinga u kompanijima "Jure" i "Lemonija", a ko je nadležan za rešavanje ovih pitanja ugrožavanja osnovnih ljudskih prava, ostaje otvoreno pitanje. Neretke su pojave da poslodavci otpuštaju radnice koje se vrate sa porodiljskog odsustva, a natalitet je iz godine u godinu u sve većem padu. Jednoj država koja se poziva na primenu sistema funkcionisanja standarda Evropske unije, morala bi primarno da rešava društvene i etičke norme kao pitanja o zaštita radnika na radnim mestima. Izvor: Alo/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA