Najnovije

ANALIZA EKSPERATA: Utvrđeno kako bi izgledao obračun stelt lovaca SAD i ruskih sistema S-400 i S-500!

VAŠINTON- Poznati američki list The National Interest pokušao je da utvrdi: kakve bi šanse imali najbolji američki stelt-lovci F-35, F-22 u sudaru sa ruskom PVO.

Uzletanje (Foto: defense.gouv.fr)

Analitičar Centra za vojno-pomorske analize (Center for Naval Analyses) - Majk Kofman – ocenio je na stranicama tog lista: „Ruske rakete su u stanju da nose bojeve glave. Ta zemlja ima i usavršene radare i sisteme kojima integriše velike količine podataka koji su potrebni za moćnu protivvazdušnu odbranu. To su sredstva koja mogu da zapadna ratna vazduhoplovstva podele na dve grupe“.
Kofman je ovome odmah dodao: „Kada takve PVO-sisteme budu imali i Kina, Iran i druge regionalne sile – zapadne avijacije će se automatski podeliti – avangardne, poput „nevidljivih aviona“ koji su sposobni da probijaju i „guste“ sisteme PVO, i na avione za bombardovanje terorista“.
The National Interest posebno naglašava da stels-tehnologije ne čine avione nevidljivim za radare i da su radari ruskih PVO/PRO raketnih sistema S-300, S-400 i S-500 u stanju da otkrivaju F-22 ili F-35.
Međutim, američki list dodaje da ruski dugotalasni radari nemaju dovoljnu preciznost i da ih je zato lako otkriti i uništiti.
To je razlog – podvlači Kofman u The National Interest – što ruski sistemi PVO zasad ne mogu da obezbede garantovano otkrivanje u ništavanje teško primetne avijacije.
Po njegovim saznanjima, „Moskva aktivno radi na otklanjanju tog problema“ i već „testira ceo niz tehnologija“.
Kofman tvrdi da Rusi prave „mrežu tesno integrisanih radara koji će biti u stanju da registruju položaj aviona iz raznih tačaka“:
„Sposobnost da se avion vidi u celini ili samo njegov deo – to je dobro jer je glavno da se ima tačnost koja garantuje da će raketa pogoditi cilj“.
Kofman procenjuje da se prednosti stels-tehnologija u avijaciji polako tope iako one same postaju sve jeftinije. NJegov zaključak je:
„Moskva će pre ili kasnije naći rešenje za „nevidljivost“ tuđih aviona, pa će se beskrajno nadmetanje između ofanzivnih i odbrambenih oružja nastaviti. To je samo pitanje vremena“.
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA